'NABACI PETICU MIHAELU'

Kontakt policajac pokrenuo humanitarnu akciju

24.07.2010 u 15:05

Bionic
Reading

Kontakt policajac Anto Grgić (42) iz Policijske postaje Vrpolje pravi je humanitarac u policijskoj odori. Njegova humanitarna akcija naziva Nabaci peticu Mihaelu izazvala je odobravanje okoline i sugrađana

Potaknut teškom sudbinom koja je zadesila mladu obitelj Šunić iz Vrpolja, kontakt policajac Anto sam je osmislio i pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za njihova četverogodišnjeg sinčića Mihaela koji je obolio od leukemije.

'Već pet godina radim kao kontakt policajac u Vrpolju te poznam doslovce sve stanovnike, od onih najmlađih pa do najstarijih. Zajedno s njima proživljavam i lijepe, ali i one teške trenutke u njihovim životima', izjavio je Anto Grgić.

'Dan kada sam saznao da je mali Mihael, jedno od troje djece obitelji Šunić, teško bolestan, bio mi je iznimno težak. Drugo jutro probudio sam se u pet sati, odlučan da učinim nešto konkretno, da se barem financijski pomogne toj mladoj obitelji', rekao je za tportal policajac Anto Grgić koji je do sada već organizirao niz humanitarnih sportskih turnira.

Malom Mihaelu leukemija je otkrivena u siječnju ove godine te je već dugo na liječenju u Zagrebu. Roditelji ne mogu svakodnevno putovati iz Vrpolja u Zagreb, zbog čega su bili primorani unajmiti tamo stan da bi mogli biti uz svoje bolesno dijete. Sve to financijski je iscrpilo ionako skroman budžet peteročlane slavonske obitelji. Znajući za probleme Šunićevih, njihov je kontakt policajac osmislio humanitarnu akciju pod nazivom 'Nabaci peticu Mihaelu'.

Za Mihaela su tako na humanitarnom turniru u Vrpolju mali nogomet zaigrali Antini kolege policajci iz PU brodsko-posavske, vatrogasci DVD-a Vrpolje, mjesni lovci i veterani NK Sloge. Članovi sportskih i kulturnih i raznih drugih udruga uključili su se u akciju te su po tvrtkama i naseljima u općini Vrpolje, po simboličnoj cijeni od 5 kuna, prodavali 'tikete' .

Policajac Anto došao je i na dvostruko korisnu ideju te je u okviru humanitarne akcije za malog Mihaela organizirao i čupnje ambrozije, čije je stabljike potom otkupila općina Vrpolje, dajući time svoj doprinos u pomoći obitelji Šunić.

Humanitarnoj akciji pridružio se i Jurica Gorša – 'kauboj' finalist showa HTZ - te plesači akrobatskog rock-n-rolla i čitav niz KUD-ova iz okolice Vrpolja, čijim će nastupima večeras u Vrpolju završiti cjelodnevna humanitarna akcija za pomoć teško oboljelom dječaku.

Nažalost, iako su to silno željeli, roditelji malog Mihaela nisu mogli prisustvovati ovom humanom događaju jer se zdravstveno stanje njihova sina krajem tjedna pogoršalo, zbog čega su majka i otac cijelo vrijeme u Zagrebu, uz Mihaelovu bolničku postelju.

Za sve koji se žele uključiti u akciju pomoći, otvoren je i žiroračun kod PBZ-a broj 2340009-3103206941, na ime oca Davora Šunića, Vrpolje, Bana Jelačića 97.

Policajac koji je spriječio i sudar vlakova

Skroman po prirodi, Anto nerado govori o događaju od prije dvije godine kada je na putu do posla spriječio željezničku katastrofu, spasivši tako živote ljudi koji su bili u dva jureća vlaka.

'Tog sam prijepodneva išao na posao. Rampa na pružnom prijelazu u Jarugama, na pruzi Slavonski Šamac–Vrpolje, bila je spuštena te sam zaustavio automobil. Zamijetio sam potom grupicu pružnih radnika koji su u panici gledali niz prugu. Sekundu kasnije shvatio sam da na istom kolosjeku dva vlaka iz suprotnih smijerova jure jedan prema drugom', prisjeća se Anto.

Ne razmišljajući o vlastitoj sigurnosti, hrabri je policajac i tog jutra pokazao nesebičnost i humanost na djelu. Izjurio je iz automobila, povikao je pružnim radnicima da trče prema jednom vlaku i da signaliziraju strojovođi da stane, a potom je i sam učinio isto. Pojurio je ususret drugom jurećem vlaku, vičući i mašući rukama.

Zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji policajca, strojovođe su shvativši da nešto nije u redu uspjele na vrijeme zaustaviti lokomotive te je spriječen stravičan direktni sudar vlakova.