ISTRAGE PARTIZANSKIH ZLOČINA

Konstrukcija oko Boljkovca zatvorena tek prošlog tjedna?

03.11.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Premda se jučerašnje uhićenje Josipa Boljkovca najavljivalo mjesecima jer se policija već dulje vrijeme bavi istražnim radnjama oko komunističkih zločina, tek je prošli tjedan zatvorena konstrukcija i krenulo se u kazneni postupak

Karlovačko i zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo već su dulje vrijeme na sudovima u Zagrebu i Karlovcu inicirali niz istražnih radnji protiv nepoznatih počinitelja upravo zbog tih događaja, a uglavnom je riječ o ekshumacijama žrtava i njihovu identificiranju. Međutim, saslušavani su i aktualni očevici te protagonisti događaja, kojih je, doduše, zbog proteka vremena vrlo malo, kao i svjedoci po čuvenju, dakle mlađe osobe koje su usmenom predajom mogle doći do saznanja o tim događajima.

Posljednji od saslušavanih je M. M., kako je neslužbeno doznao Vjesnik, bivši je pripadnik KNOJ-a s područja Karlovca, koji je u Zagrebu saslušan prije tjedan dana. On u svojem iskazu tvrdi da nije sudjelovao u ubojstvima, no njegovo je saslušanje bilo važno zbog pojašnjavanja funkcioniranja zapovjedne strukture KNOJ-a i Ozne, neslužbeno je doznao Vjesnik. Prema njegovim tvrdnjama, postojala je posebna grupa od desetak pripadnika KNOJ-a koji su bili izabrani da bi čuvali zarobljenike, a navodno bi ih ponekad i 'odvodili'.

Informaciju o spomenutom svjedoku gostujući u sinoćnjem izdanju HTV-ove emisije 'Otvoreno' načelnik kriminalističke policije Vitomir Bjelić nije želio komentirati, ali ju nije niti demantirao. No, da spomenuta priča drži vodu, može se zaključiti iz Bjelićevih riječi da je 'policija 21. i 28. listopada došla do svih ključnih činjenica' i mogla je 'zatvoriti konstrukciju nakon provedenih DNK vještačenja i ispitivanja svjedoka u sklopu predistražnih radnji'.

Sredinom veljače ove godine ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko najavio je da će MUP intenzivirati istraživanje i procesuiranje komunističkih zločina koji se istražuju od 2007. godine. Imena koja su bačena u prvi plan bili su Josip Boljkovac, Josip Manolić i Rade Bulat, koji su odmah odbacili takve optužbe. Naime, Državno odvjetništvo je još krajem prošle godine zaprimilo rezultate kriminalističke obrade koju je ravnateljstvo policije provelo na području Zagreba, Karlovca i Bjelovara, a prema pisanju medija, riječ je bila o većem broju iskaza svjedoka koji su spomenuti trojac, među njima najteže Boljkovca, teretili za likvidacije zarobljenika, ranjenika i civila 1943. i 1945. godine.

Vode li se nove istrage?

Dan nakon Boljkovčevog uhićenja, glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovecnije mogao ništa reći o eventualnim novim istragama za zločine počinjenenakon Drugog svjetskog rata. Samo je kratko rekao kako 'nijeuobičajeno' davati takve informacije.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu od policije je više puta tražilo dodatne provjere i nadopune kriminalističkih istraga, a protiv Bulata je još 1998. udruga Hrvatski domobran podnijela prijavu za navodne zločine počinjene na području Žumberka. Hoće li Bulat i Manolić završiti poput Boljkovca, trebalo bi se uskoro vidjeti jer kriminalistička istraživanja i dalje traju.

Baš kao što tek treba vidjeti hoće li istraga protiv Boljkovca rezultirati podnošenjem kaznene prijave te potom i suđenjem, a u međuvremenu njegov odvjetnik Anto Nobilo kazao je da će danas, nakon uvida u spis, podnijeti žalbu na istragu i jednomjesečni pritvor određen Boljkovcu.