krivotvorenje izbornih rezultata

Konstituiranje Zastupničkog doma državnog parlamenta u znaku optužbi ljevice

06.12.2018 u 14:15

Bionic
Reading

Zastupnici u novom sazivu Zastupničkog doma parlamenta BiH, izabranom na izborima u listopadu, u četvrtak su preuzeli potvrde o dodjeli mandata i potpisali svečane izjave, no taj je protokolarni čin obilježila činjenica da je desetak zastupnika odbilo primiti te potvrde od članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) i rukovati se s njima optuživši ih da su odgovorni za 'krivotvornje izbornih rezultata' i manipulacije koje su ugrozile vjerodostojnost izbornog procesa

'Nastave li ono s čim su počeli, odnosno ukoliko donesu i nezakonitu odluku o raspodjeli mandata u Domu naroda parlamenta Federacije BiH, protiv njih (članova SIP-a) podnijet ćemo kaznene prijave', kazao je novinarima nakon indicenta na svečanosti zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Saša Magazinović.

Dodao je kako u okolnostima u kojima je SDP 'pokraden' na izborima zastupnici iz te stranke nemaju razloga slikati se se i smješkati s članovima SIP-a, koji su za to najodgovorniji. U SDP-u tvrde kako je, zbog neregularnosti tijekom prebrojavanja glasova, njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović pokraden na izborima, a slične primjedbe imali su i prema procesu brojanja glasova za kandidate za zastupnike u parlamentima u Federaciji i na državnoj razini.

Uz zastupnike iz SDP-a potvrde o izboru za zastupnike od članova SIP-a odbili su preuzeti i zastupnici Partije demokratskog progresa (PDP), čije je sjedište u Banjoj Luci.

Uručivanje potvrda o izboru na nove dužnosti uobičajeni je postupak uoči uspostave tijela vlasti u novim mandatima u BiH i to su uvijek činili članovi SIP-a. To je tijelo nakon listopadskih izbora izvrgnuto brojnim kritikama, uglavnom iz stranaka ljevice, u kojima ocjenjuju kako je izborni proces bio neregularan. Sve formalne prigovore SIP je odbacio kao neutemeljene, a stranke su se nakon toga žalile Sudu BiH, koji je njihove pritužbe također odbacio.

Tijekom dana trebala bi biti održana i konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma i izbor predsjedatelja te dvojice zamjenika.

Zastupnički dom državnog parlamenta ima 42 zastupnika, od kojih se 28 bira iz Federacije BiH, a 14 iz Republike Srpske.

Pojedinačno je najjača Stranka demokratske akcije (SDA) koja ima osam zastupnika, SNSD ih ima šest, slijede HDZ BiH i SDP BiH po pet, dok još deset stranaka ima između jednog i tri zastupnika.

Među zastupnicima ima novih imena, ali i veterana u politici, uključujući tu predsjedatelja Vijeća ministara BiH u dosadašnjem sazivu Vijeća ministara, ministre vanjske trgovine Mirka Šarovića, sigurnosti Dragana Mektića te civilnih poslova Adila Osmanovića.

Novi zastupnici su i čelnici SDP BiH Nermin Nikšić, PDP-a Branislav Borenović te Naše stranke (NS) Predrag Kojović.