prva predsjedateljica

Konstituiran Zastupnički dom parlamenta BiH, predsjedava Borjana Krišto iz HDZ-a

06.12.2018 u 15:18

Bionic
Reading

Zastupnica HDZ Bosne i Hrecegovine Borjana Krišto postala je u četvrtak prva predsjedateljica Zastupničkog doma parlamenta BiH u novom sazivu, izabranom na listopadskim izborima, i ona će tu dužnost sukladno načelu rotacije obnašati idućih osam mjeseci

Krišto je izabrana na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma, održanoj u Sarajevu, a za dva dopredsjedatelja iz reda bošnjačkog odnosno srpskog naroda izabrani su dosadašnji predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Nebojša Radmanović, zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorada Dodika.

Sukladno dosadašnjoj praksi imenovanje predsjedatelja i dopredsjedatelja Zastupničkog doma odraz je vladajuće parlamentarne većine, no ona još nije jasno definirana pa su svog kandidata za bošnjačkog dopredsjedatelja predložili i SDA i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) koja je nominirala svog predsjednika Nermina Nikšića no on nije dobio potrebnu potporu.

Zastupnički dom parlamenta BiH ima 42 zastupnika, a u njemu su mandate izborili kandidati 14 političkih stranaka. Pojedinačno je najjača SDA koja ima devet zastupnika, a slijedi je SNSD, koji ima šest zastupnika, no oni računaju i Obrena Petrovića koji je mandat dobio kao kandidat Srpske demokratske stranke (SDS) a naknadno se priklonio Dodiku.

Treću poziciju po snazi u parlamentu dijele HDZ BiH i SDP BiH, jer obje stranke imaju po pet zastupnika, a slijedi Demokratska fronta (DF) Željka Komšića s tri zastupnika te još devet stranaka koje imaju po jednog ili dva zastupnika.

Vladajuću većinu, prema sadašnjim prognozama, trebali bi činiti SNSD i HDZ BiH, no još je neizvjesno hoće li im se pridružiti SDA ili blok lijevih stranaka okupljen oko SDP-a.

Ishod glasovanja za bošnjačkog dopredsjedatelja Zastupničkog doma pokazuje kako su SNSD i HDZ BiH bliži opciji koaliranja sa SDA, jer su njihovi zastupnici podržali Zvizdića.