VJERSKA PRAVA

Konačno slobodni: Alžir legalizirao protestantizam

04.08.2011 u 17:41

Bionic
Reading

Prije nekoliko mjeseci se još moglo čitati i čuti kako predstavnici alžirske vlasti izjednačuju protestantizam i terorizam (kao što se pak drugdje u svijetu terorizam izjednačava s islamom). U Alžiru je objavljeno da je ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo pastora Mustafu Krima, predsjednika Protestantske crkve Alžira (PCA), kako bi mu priopćilo da odsad mogu djelovati u potpunoj slobodi i ravnopravnosti

Prošla su tako vremena kada je ministar za vjerska pitanja Buabdelah Gulamalah govorio o štetnosti protestantizma i o opasnosti djelovanja sekti za alžirsku državu. 'To je dobra vijest za sve nas', izjavio je pastor Krim.

Jedina dosad priznata kršćanska crkva je bila katolička, manjinska dakako, sastavljena uglavnom od stranaca ili od studenata iz subsaharskih zemalja.

Osnovana 1974, PCA ima tridesetak crkava, većinom u regiji Cabilia, i protestanti su brojniji od katolika, ali prezreni jer se uglavnom radi o bivšim muslimanima.

Alžir tako postaje prva zemlja Magreba u kojoj se ozakonjuje protestantizam koji raste kao odgovor na djelovanje muslimanskih ekstremista koji su prouzročili smrt više od 200 tisuća Alžiraca.

Ipak, daleko su protestanti od toga da mogu djelovati u potpunoj slobodi jer je pitanje hoće li im se dozvoliti da djeci ne daju muslimanska obavezna imena, da tiskaju Biblije i knjige, da osnuju medije i druga društva. Za sada se čeka poništenje zakona iz 2006. kojim se s dvije do pet godina zatvora i globe do 10.000 eura kažnjava svaki protestantski i ini kršćanski proelitizam.

U svibnju u Oranu, naprimjer, Siagui Krimo je kažnjen s pet godina zatvora samo zato što je prijatelju muslimanu poklonio CD s podacima o kršćanstvu, a u srpnju je zatvoreno čak sedam lokalnih crkava po naredbi guvernera pokrajine Beyaia.