VELIK MISTERIJ

Konačno riješena tajna drevnog grčkog diska

29.10.2014 u 15:56

Bionic
Reading

Nakon više od stotinu godina truda znanstvenici su konačno uspjeli dešifrirati tekst zapisan na misterioznom Disku iz Festosa (Phaistosa) starom oko 4.000 godina

Glineni disk napravljen na samom vrhuncu minojske civilizacije pronađen je na Kreti 1908.

Dr. Gareth Owens, koji je istraživao artefakt koji je u šali nazvao prvim minojskim CD-om, konačno je otkrio ne samo kako je zvučao drevni tekst, nego i što je otprilike značio.

'Šest godina sam proveo u radu s Johnom Colemanom, profesorom fonetike na Oxfordu, u nastojanju da dođemo do najboljeg prijevoda', rekao je lingvist Owens s Tehnološkog obrazovnog instituta Krete.

Obje strane glinenog diska prekrivene su kružno poredanim hijeroglifima utisnutima u njega dok je još bio mekan. Znakovi tvore grupe odijeljene od drugih okomitim crtama. Na ploči se razlikuje 45 znakova. Među simbolima prepoznaju se ljudska obličja, dijelovi tijela, životinje, biljke i oružja. Budući da je tekst vrlo kratak, mnogi su stručnjaci zaključili da će dešifriranje diska biti nemoguće ako se ne otkriju još neki drugi tekstovi iz toga vremena. Bilo je nagađanja da disk sadrži popis nekih imena vojnika.

Autori istraživanja kažu da se disk može čitati spiralno od vanjskih rubova prema središtu te da se danas može pročitati oko 90 posto njegova sadržaja. Na temelju svojih analiza i nekih ranijih studija hijeroglifa ove civilizacije te mikenskih i minojskih zapisa identificirali su tri ključne riječi:

-IQEKURJA, što bi se moglo prevesti kao 'trudna majka' ili 'boginja'
-IQE, što bi moglo značiti 'majka' ili 'boginja', a često se ponavlja na disku
-IQEPAJE ili IQE-PHAE, što bi moglo značiti 'blještava majka' ili 'boginja'.

Na temelju ovih uvida Owens je zaključio da disk najvjerojatnije sadrži molitve upućene minojskoj boginji, mada još uvijek nije moguće točno reći što su njime drevni stanovnici htjeli poručiti.

'Cijelo stoljeće sumnjali smo na boginju majku zbog onoga što znamo o minojskoj religiji, no stvar je u tome da smo to morali lingvistički dokazati', rekao je Owens.

Pogledajte što je na TED Talku rekao o disku; od 18. minute možete čuti kako zvuči pročitani tekst.