TAJNA DOLINE SMRTI

Konačno riješen misterij lutajućeg kamenja

29.08.2014 u 15:51

Bionic
Reading

Znanstvenici su konačno otkrili na koji način se po pijesku pustinjskog područja Racetrack Playa iznad Doline smrti u Kaliforniji kreću velike stijene okončavši tako oko pola stoljeća raznovrsnih geoloških spekulacija

U novoj studiji predstavljenoj u časopisu PLoS ONE stručnjaci su pratili kako se na površini pustinje zamrzava jezerce, kako se potom raspada u ledene ploče te kako one, poput splavi pokretane vjetrovima, raznose kamenje po vlažnom pijesku.

Lutajuće stijene intrigiraju znanstvenike i laike već desetljećima, no do danas nitko nije uspio niti vidjeti niti razjasniti tajanstveni mehanizam kojim stotine stijena svake godine putuju pustinjom ostavljajući za sobom tragove nalik na crteže djece u blatu.

'Bilo je veliko zadovoljstvo sudjelovati u rješavanju ove javne misterije', rekao je voditelj studije Richard Norris, oceanograf na Scripps Institution of Oceanography u La Jolli.

Geolozi su ranije nagađali da bi se tajnoviti mehanizam mogao temeljiti na vjetrovima, ledu i kiši. Međutim malo tko je očekivao da kamenje pokreću lagani vjetrovi koji pušu u led tanak poput prozorskih stakala. Uglavnom su svi vjerovali da su u igri ozbiljne oluje.

Racetrack Playa nalazi se na 1.130 metara nadmorske visine, a od najbližeg naselja do nje potrebno je više od tri sata neudobne vožnje. Znanstvenici su studiju započeli još 2011. godine postavljanjem meteorološke postaje, kamera i dijelova stijena opremljenih GPS sustavom za praćenje. Oprema je bila tako podešena da započne snimanje čim otkrije da se kamenje pokrenulo. Neki članovi tima bili su uvjereni da će se načekati; da će to biti najdosadniji eksperiment u povijesti znanosti.

No kada su u prosincu 2013. došli provjeriti instrumente i zamijeniti baterije, dočekalo ih je iznenađenje – otkrili su da je oko trećine playe duge više od 4,5 km prekrila golema ledena kora. 20. prosinca odlučili su sjesti iznad južnog dijela zaleđenog područja i gledati što će se događati.

'Bio je krasan sunčan dan pa se led pred nama počeo topiti', rekao je Norris. 'U 11:37 h iznenada čuli smo kako led posvuda puca. 'To je to', rekao sam svojem bratiću', dodao je.

Istraživački je dvojac gledao kako led puca i polako se pokreće. Putovanje ledenih splavi bilo je previše sporo da bi se moglo pratiti golim očima. No kada se led poslijepodne otopio iza 60-ak stijena ugledali su iscrtane tragove.

U siječnju planetarni znanstvenik Ralph Lorenz konačno je uspio dovršiti i video zapis kretanja kamenja (pogledajte snimku dolje). Rekord je postavio jedan kamen koji je do kraja zime proputovao čak 224 metra.