ČLAN UPRAVE I SKLADIŠTAR IDU U ZATVOR

Konačno presude za nestanak žita iz Đakovštine

17.09.2013 u 16:07

Bionic
Reading

Bivši član uprave 'Đakovštine' Paško Gašpar i skladištar te tvrtke Ivan Vuksanović jedini su danas na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na beuzvjetne zatvorske kazne zbog nestanka žitarica iz robnih zaliha vrijednih 44 milijuna kuna, dok su ostali optuženici, predsjednik i članovi inventurne komisije te gospodarska inspektorica, kažnjeno uvjetno.

Gašpar (68) je osuđen je na 4 godine i osam mjeseci zatvora, a Vuksanović (50) na dvije i pol godine. Bivši predsjednik inventurne komisije u 'Đakovštini' Željko Perić (48), članovi komisije Marijan Bakula (50) i Martin Župan (68) te tadašnja gospodarska inspektorica Ana Lasić (57) osuđeni su na godinu dana uvjetno. U zatvor tako neće ići ako u naredne četiri godine ne počine novo kazneno djelo.

Optužnica je Gašpara teretila da je, od siječnja 2009. do siječnja 2010. kao član uprave 'Đakovštine' u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi tom trgovačkom društvu naložio optuženom Vuksanoviću, odgovornom skladištaru za strateške robne zalihe i rukovoditelju skladišta, da žitarice iz strateških zaliha u vlasništvu države te uskladištene žitarice i uljarice u vlasništvu drugih osoba i tvrtki dostavi u mlin na preradu kako bi se prodali na tržištu. Dio preostalih uljarica izravno je prodan trećim osobama.

Sud je zaključio da je to bilo protivno odredbama Zakona o strateškim robnim zalihama, Zakona o obveznim odnosima te Ugovora o uskladištenju sklopljenim s Ravnateljstvom robnih zaliha. Time su tvrtki pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od većem od 44 milijuna kuna kuna, koji su iskorišteni za podmirivanje obveza tvrtke, odnosno na taj način su oštetili veći broj fizičkih i pravnih osoba te državni proračun.

Skladištar te predsjednik i članovi inventurne komisije optuženi su da su, na Gašparov zahtjev, sastavili i potpisali Zapisnik o provođenju godišnjih popisa roba državnih robnih zaliha, koje se nalaze uskladištene u Đakovštini, a u kojem su neistinito prikazali stvarnu količinu zatečene robe radi prikrivanja manjka.

Anu Lasić se teretilo da je, kao djelatnica gospodarske inspekcije, sastavila Zapisnik o obavljenom inspekcijskom nadzoru, u kojem je neistinito navela da je obavila kontrolu popunjenosti skladišta i utvrdila da unutra ima preko dva milijuna kilograma pšenice iz strateških robnih zaliha te takav zapisnik potpisala i dostavila Ravnateljstvu za robne zalihe.

Čitanje presude i njezina obrazloženja trajalo je više od sat vremena, a sudsko vijeće je zaključilo da na krivnju optuženika upućuju svi izvedeni dokazi, ali i njihovi iskazi pri iznošenju obrane, iz kojih proizlazi da su bili svjesni svojih postupaka.

Suđenje je počelo 26. rujna prošle godine, a sud je odlučio da su okrivljenici dužni solidarno snositi troškove postupka, među kojima i troškove financijsko-knjigovodstvenog vještačenja, od 90 tisuća kuna.