sve smo bliže

Konačno je poznato zašto oboljeli od koronavirusa gube njuh; otkriće bi moglo dovesti do lijeka

23.08.2020 u 16:39

Bionic
Reading

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost, to su najčešći simptomi oboljelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi također, na neko vrijeme, izgube i čula mirisa i okusa.

Za to bi mogao biti odgovoran jedan enzim: znanstvenicima Johns Hopkins sveučilišta u Baltimoreu je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to točno u predjelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa, javlja DW.

Ovaj enzim bi navodno trebao imati ulogu ulaza kroz koju korona virus ulazi u stanice organizma. Na to upućuju i druge studije. Znanstvenici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta, kojima su ista odstranjena tijekom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi koronavirusom bili su operirani zbog tumora ili upale sinusa.

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli poslužiti za novi pristup liječenju zaraženih, napisali su stručnjaci u znanstvenom časopisu "European Respiratory Journal".

Rezultati bi, doduše, morali biti potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Andrew Lane s Johns Hopkins sveučilišta: "Ako bi se to pokazalo točnim, onda bismo mogli da pobijediti zarazu antivirusnim terapijama, koje bi se davale direktno u nos."

  • +4
Velika kolona vozila za testiranje na koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Thobias Welte, s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hannoveru, nije bio uključen u istraživanje ali govori kako se radi o "pametnoj studiji" koja ne samo da objašnjava gubitak čula mirisa kod mnogih pacijenata, nego omogućava i nove terapije. No, i on smatra da su nužna daljnja istraživanja.