POVIJESNI KORAK

Konačno naplata novinarskih autorskih prava

24.02.2010 u 13:55

Bionic
Reading

Iskorištavanje novinarskih autorskih djela u Hrvatskoj se više neće moći raditi bez naknade. Naime Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) u suradnji s HDS ZAMP-om sklopilo je ugovor o naknadi za korištenje novinarskih autorskih djela s tri pressclipping agencije

Naplatu za DZNAP obavljat će HDS ZAMP. Sukladno ugovoru, naknada će se plaćati u postotku u odnosu na ukupnu prosječnu cijenu clipping usluge svih agencija u Hrvatskoj. Kao primjerena i pravična usuglašena je naknada u iznosu od 10 posto od ukupne prosječne cijene clipping usluge, no u cilju prilagodbe i s obzirom na gospodarsku situaciju u zemlji ugovoreno je razdoblje prilagodbe do 2014. godine, u kojem će naknada postupno rasti do ugovorenog postotka. Godišnji prihod od naknada u prvoj godini naplate procjenjuje se na oko milijun kuna.

Korisnici programskih sadržaja medija dužni su plaćati nositeljima prava sporazumno utvrđenu pravičnu i primjerenu naknadu za korištenje navedenih programskih sadržaja, a što uključuje sve medijske objave (tekst, radijski prilog, videoprilog) i sve vrste medija (tiskani, elektronički) koji se reproduciraju i dalje distribuiraju putem clipping agencija krajnjim korisnicima za njihovu vlastitu uporabu tako dostavljenih programskih sadržaja medija.

Potpisivanjem ovog ugovora omogućeno je da se u Hrvatskoj gospodarskoj komori usuglasi cjenik korištenja novinarskih autorskih djela na osnovi kojega će se umnožavanje i distribuiranje novinarskih autorskih priloga početi naplaćivati i svim ostalim korisnicima, uključivo i internetskim portalima.