NOVAC KOJEG NEMA

Konačno je poznato koliki je akumulirani dug Zagrebu. Od brojke boli glava

10.06.2019 u 20:36

Bionic
Reading

Nakon višemjesečnih prepiski s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom Renato Petek (Naprijed Hrvatska – Progresivni savez), zastupnik u skupštini Grada, dobio je potpun odgovor na nekoliko pitanja o visini duga fizičkih i pravnih osoba s različitih osnova, kao i o tome koliki su dug u 2017. i 2018. godini otpisali Grad i Zagrebački holding (ZGH)

Naime, kao što smo pisali potkraj siječnja 2019. godine, samo tvrtke su za spomeničku rentu, zakupnine, komunalnu naknadu i komunalni doprinos dugovale Gradu Zagrebu s 30. studenog 2018. godine 941 milijun kuna.

Riječ je bila o dugu većem od 50 tisuća kuna, u koji nisu bili uključeni oni s manjim iznosima, kao ni fizičke osobe.

No iz posljednjeg odgovora jasno je da je s posljednjim danom 2018. godine sveukupan dug fizičkih i pravnih osoba iznosio 1,8 milijardi kuna, od čega najviše otpada na dug za komunalnu naknadu fizičkih i pravnih osoba, 990,9 milijuna kuna, zakupnine, 374 milijuna kuna, komunalni doprinos, 368 milijuna kuna…

Ovdje valja podsjetiti da komunalnu naknadu plaćaju svi - od korisnika/vlasnika stambenog, garažnog, poslovnog prostora pa do građevinskog zemljišta koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađenog građevnog zemljišta.

Prikupljena sredstva od nje služe za održavanje čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje javnih površina, održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta, groblja i krematorija te javne rasvjete.

Riječ je o dugu koji je knjigovodstveno proveden, ali od velikog dijela njegove naplate neće biti ništa jer su tvrtke ugašene, završile u stečaju, potraživanja otišla u zastaru, dijelu su otpisana potraživanja sukladno Općem poreznom zakonu…

Koliko je Grad uspio naplatiti duga, iz dostavljenih podataka nije vidljivo. Ono što je vidljivo to je da je tijekom 2017. i 2018. godine fizičkim i pravnim osobama otpisao 5,6 milijuna kuna s nekoliko osnova, od zakupa poslovnog prostora, preko najma stanova, do koncesija…

Za zakup poslovnog prostora, prema dostavljenim tablicama, najviše je otpisano u 2017. godini za zakup prostora AutoWillu, 971 tisuću kuna, dok je godinu kasnije otpisana s iste osnove kamata Slavici Papeš u iznosu od 731 tisuću kuna.

'Iako gradonačelnik često napominje kako je Grad potpuno transparentan te da su svi financijski i ostali podaci dostupni na njegovim stranicama, nikada nije objavio popis dužnika, pravnih i fizičkih osoba, po pitanju nenaplaćenih potraživanja Zagreba. Osim toga, čak i kada kao zastupnik tražim odgovore, za škakljivija pitanja odgovori stižu poslije više mjeseci prepiske te inzistiranja na dodatnim odgovorima zbog nepotpunih odgovora i podataka', kazao je Petek.

Holding Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Naveo je da je, kada je konačno dobio iznos ukupnog duga, riječ o fascinantnoj brojci.

'Više je od 1,8 milijardi kuna neplaćenih potraživanja. Ovaj iznos dokaz je nesposobnosti gradske uprave i lošeg upravljanja imovinom Grada. Kada bi Grad uspješnije naplaćivao ono što mu pripada, ne bi bilo potrebe za novim kreditima, zaduživanjem za žičaru, škole, vrtiće i ostale kapitalne investicije', istaknuo je Petek.

Dio dugova, kao što smo već pisali, datira još s kraja prošlog stoljeća, kada se očito nije radilo puno po pitanju njegove naplate.

Za razliku od Gradske uprave, koja je Peteku dostavila traženu dokumentaciju, iz ZGH nisu bili tako široke ruke. Naime, oni su odbili dostaviti podatke o tome kome su sve oprostili dug u posljednje dvije godine, pozivajući se na Opću uredbu o zaštiti podataka.

Međutim, naveli su da je prema dva modela, usvojena na Skupštini Grada Zagreba u kolovozu 2016. i svibnju 2017. godine, ZGH, odnosno podružnice Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja (ViO) i Gradska plinara Zagreb – Opskrba (GPZO), izvršio opoziv rješenja ovrhama Fine za niz ovršenika.

Tako je Čistoća prekrižila 10.924 ovršenika, kojima je dug iznosio do 10 tisuća kuna, a radi se o iznosu od 42 milijuna kuna.

Iz ZGH su naveli da onima kojima dug premašuje 10 tisuća kuna nisu dostavili rješenje 'jer još uvijek traje procjena'.

U GPZO-u, istaknuli su u Holdingu, sklopljeno je 14 sporazuma o obročnoj otplati, a dug koji se planira otpisati je 32 tisuće kuna i bit će otpisan tek nakon što se obavi provjera je li dužnik ispunio svoje obveze temeljem sporazuma.

GPZO je zaključno sa 6. svibnja opozvao 4546 ovrha za 2364 ovršenika te je ukupan iznos otpisanog duga iznosio 8,5 milijuna kuna.

Iz ViO-a su napomenuli da su do 13. ožujka 2019. godine otpisali 50,3 milijuna kuna dugova (glavnica i kamate) za 9527 dužnika. A upravo dug prema ZGH-u, odnosno njegovim podružnicama prošle godine izazvao je buru u javnosti jer se ispostavilo da su se na listi onih kojima bi se dug trebao otpisati, do koje je došao Jutarnji list, nalazili između ostalih Zoran Mamić, Zvone Boban, Zvonko Zubak, Andrija Kević, Roman Majetić…

Nakon toga Bandić je sazvao hitnu konferenciju za medije i s nje pozvao poznate i imućne Zagrepčane da podmire svoje dugove, da bi Jutarnji nekoliko mjeseci kasnije došao do podatka da je dug svima otpisan - bez ikakvog imovinskog cenzusa.

'Holding ne želi dostaviti svoje podatke. Krije li se iza toga odluka da se ne objavi lista te stekne uvid u to jesu li i 'bogatašima' oprošteni dugovi? Svojevremeno je buru u javnosti izazvao podatak da je Zagrebački holding otpisao dugove i onima za koje se pretpostavlja da su ih mogli podmiriti s obzirom na svoja primanja te imovinu. U odgovoru i sami napominju da je Zakon o otpisu dugova jednokratna mjesta pomoći onima koji imaju blokirane račune. Iz Grada su tada priznali da su i nekim imućnijima oprošteni dugovi, no da je gradonačelnik dao nalog da se isti od njih naplati', zaključio je Petek.