TRAJEKTNA LUKA STINICA

Konačno izgrađeno spornih 200 metara ceste

03.07.2012 u 16:25

Bionic
Reading

Obalni linijski pomorski promet na relaciji Jablanac - Mišnjak, star 49 godina, od danas u 15 sati prometovat će na novoj relaciji Stinica - Mišnjak

Spornih 200 metara ceste

Trajektna luka Stinica nije otvorena uoči prošle turističke sezone zbog 200 metara nedovršene pristupne ceste. Investitor za luku bila je Lučka uprava, za spojnu cestu luke s magistralom Hrvatske ceste, a izgradnja je 'zapela' zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa tog komadića ceste. Hrvatske ceste nisu je mogle završiti jer je bila obuhvaćena građevnom dozvolom zajedno s lučkim terminalom koji se zasad neće graditi.

Izmjenom i dopunom lokacijske dozvole, sporna dionica je prešla u nadležnost Hrvatskih cesta, a izgrađena je kada je ishodovana potrebna dokumentaciju za njezinu izgradnju.

Konačno je, dakle, završen i komadić ceste prema novoj trajektnoj luci Stinica, na što se dugo čekalo, a otvorenju luke jutros je prisustvovao i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u luku Stinica uložilo je 40 milijuna kuna, a 15 milijuna kuna izdvojile su Hrvatske ceste za projekt sanacije pristupne ceste i rekonstrukciju postojeće. Puštanjem u rad nove trajektne luke premjestit će se dosadašnji trajektni promet iz luke Jablanac prema luci Mišnjak na otoku Rabu koju održava brodar Rapska plovidba. Luka Stinica, umjesto Jablanca, tako postaje treća luka po broju prevezenih putnika.

Prvi se trajektom Barbat, koji se prošloga ljeta u Jablancu zabio u rivu punu kupača i samo čudom nije nikoga usmrtio, provezao prema Rabu predsjednik Vlade Zoran Milanović sa suradnicima, a tijekom plovidbe potpisan je Sporazum o sufinanciranju sanacije i rekonstrukcije trajektne luke Mišnjak.

Sporazum su potpisali zamjenik ministra Zdenko Antešić, o.d. župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić, gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić-Gušćić i ravnatelj Lučke uprave Rab Vanja Debelić.

Ministarstvo će za sanaciju luke Mišnjak izdvojiti dva milijuna kuna, Primorsko-goranska županija 500 tisuća i Grad Rab 100 tisuća kuna. Odgovarajući na novinarska pitanja, premijer Milanović komentirao je imenovanje Vedrana Devčića, supruga saborske zastupnice SDP-a, za predsjednika uprave Luke Rijeka.

'Mi nismo u mogućnosti imenovati vrhunske menadžere koji imaju iskustvo rada u najvećim svjetskim lukama ili kompanijama jer njihove plaće iznose i po sto tisuća eura. Osobno nisam bio uključen u odlučivanje o imenovanju prvog čovjeka Luke Rijeka, ali Vedrana Devčića osobno poznajem i vjerujem da je on dorastao odgovornosti koju preuzima. Odgovornost nije mala i kvaliteta Devčićeva rada će svakako biti pod kontrolom javnosti', izjavio je Milanović te krenuo u obilazak otoka Raba.