NAKON DVA MJESECA

Konačno dogovorena 'semafor koalicija' u Njemačkoj: Scholz premijer, cure i kandidati za ministre, pogledajte što se špekulira

24.11.2021 u 10:22

Bionic
Reading

Dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj konačno je dogovorena 'semafor koalicija' između socijaldemokratskog SPD-a, liberalnog FDP-a i zelenih

Pobjednik izbora, SPD, osvojio je kancelarsko mjesto, a dužnost šefa vlade obnašat će njihov kandidat Olaf Scholz.

Dobro upućeni njemački novinari na Twitteru donose špekulacije o sastavu vlade. Tako bi, kako tvrdi ARD-ov Moritz Rödle, socijaldemokrati trebali dobiti šest ministarstava, zeleni pet a liberali četiri.

Zeleni su, čini se, prošli ponajbolje u pregovorima, jer uz neka ključna ministarstva (ekonomija i klima, vanjski poslovi), dobivaju i poziciju kandidata za nasljednika Ursule von der Leyen na mjestu šefice Europske komisije koja se bira 2024.. To mjesto, po svemu sudeći, suđeno je šefici Zelenih Annaleni Baerbock, koja će se za tu poziciju pripremati kao ministrica vanjskih poslova.

Socijaldemokratima će, među ostalim, pripasti resori unutrašnjih poslova, obrane, razvoja i novo ministarstvo stanovanja, dok će šef liberala Christian Lindner, kako se i špekuliralo, biti ministar financija.

  • +8
Postizborni pregovori u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Podsjetimo, na parlamentarnim izborima održanima potkraj rujna SPD je s 25,7 posto izišao kao pobjednik, ispred Unije CDU/CSU koja je s 24,1 posto ostvarila najslabiji rezultat u povijesti. Treće mjesto zauzeli su Zeleni 14,8, a iza njih je bio FDP s 11,5 posto.