bitka protiv covida

Kon: Srbija nadomak tri milijuna ubrizganih doza cjepiva, više od 1,2 milijuna primilo i drugu dozu, ali da to nije dovoljno

16.04.2021 u 18:00

Bionic
Reading

Epidemiološko stanje u Srbiji postupno se popravlja uz blagi pad novozaraženih, ali je u bolnicama i dalje više od 7000 covid pacijenata što je u petak Kriznom stožeru bio razlog da vladi ne preporuči dodatno ublažavanje mjera.

Potvrđena je jedino ranija odluka stožera da se od 19. travnja, poslije višetjedne nastave na daljinu, u škole vraćaju i osnovci od petog do osmog razreda, te srednjoškolci.

Član Kriznog stožera, epidemiolog Predrag Kon, rekao je da je Srbija nadomak tri milijuna ubrizganih doza cjepiva protiv covida-19, te da je više od 1,2 milijuna primilo i drugu dozu, ali da to "nije dovoljno".

Kon je naglasio da ne postoji "ništa između" bilo čijeg izbora hoće li se cijepiti ili bira rizik da bude inficiran jer "ne postoji taj imunitet koji će bilo koga zaštiti od zaraze".

Stopa smrtnosti od covida-19 u Srbiji je trenutno jedan posto, naglasio je, a to znači da umre svaki stoti zaraženi.

„Ako računate da Srbija ima sedam milijuna stanovnika, to je 70.000 ljudi", rekao je Kon ilustrirajući kakav rizik preuzimaju ljudi koji se odbiju cijepiti, stavljajući "na kocku" i svoj i tuđe živote.

Stožer je u petak preporučio vladi Srbije da cijenu PCR testa za strane državljane, koji sada košta oko 150 eura, izjednači s cijenom od oko 75 eura koliko testiranje plaćaju državljani Srbije.

Cilj te mjere bio bi potaknuti turizam i omogućiti što masovniji dolazak gostiju, s obzirom na to da je pandemija 2020. drastično prorijedila broj turista.

Istodobno, Ministarstvo trgovine i turizma iniciralo je u petak dodatnu poticajnu mjeru za omasovljenje procjepljivanja prijedlogom da građani Srbije, koji kane putovati, od danas pri ugovaranju aranžmana u svim turističkim agencijama mogu istodobno se prijaviti za cijepljenje, javila je Radio televizija Srbije.

Srbija bi početkom svibnja trebala dobiti i prve isporuke cjepiva posredstvom programa donacija koji financira EU, javila je agencija Tanjug pozivajući se na izvore u Bruxellesu.

Srbija je, od početka epidemije u ožujku prošle godine, testirala više od 3,7 milijuna uzorka, potvrđeno je 657.716 zaraza, a umrlo je 5920 oboljelih.