ŽESTOKE PROMJENE NA KUBI

Komunističko glasilo u službi privatne inicijative

29.12.2010 u 14:01

Bionic
Reading

'Treba zdrobiti glavu birokraciji.' Ne, ne piše to u nekom tajno izrađenom biltenu liberalne opozicije kakve ste mogli naći prije samo šest, sedam godina i zbog čega se dobivalo i do dvadeset godina zatvora, već tako stoji u listu kubanske komunističke partije

Glasilo kubanskih komunista, list Granma, što je skraćenica za 'baku' na engleskom iliti 'grandmother' (a tako se zvao brod na kojem su na otok iz Meksika, 2. prosinca 1956. stigli Fidel Castro, Ernesto 'Che' Guevara i drugovi kako bi započeli revoluciju), izvještava o velikim poteškoćama koje komunistički birokrati stvaraju onima koji se dolaze registrirati kao samozaposleni, odgovarajući novom smjeru kubanske ekonomije.

Prije 15 godina, ti isti koji sada hrle na registraciju svojih malih biznisa bili su smatrani 'elementom kontaminacije kubanskog društva' ili eventualno 'nužnim zlom'.

Granma pokušava provesti u djelo odluku predsjednika Raúla Castra koji je kazao da će se ili krenuti u susret novom ekonomskom programu ili će zemlja potpuno kolabirati, pa animira građane, posebno one iz državne administracije, da krenu putem privatne inicijative.

Naime, predviđa se da će svaki četvrti Kubanac zaposlen u državnoj službi ostati bez posla i da će u idućim godinama oko 1,8 milijuna Kubanaca morati prijeći iz državnog u privatni sektor.