RAZMJENA ISKUSTVA

Komunistička partija Kine traži sastanak s vodstvom HDZ-a

29.03.2012 u 08:24

Bionic
Reading

Aktualna predsjednica najjače oporbene stranke Jadranka Kosor izvijestila je novinare o pozivu koji je HDZ dobio od Centralnog komiteta Komunističke partije Kine da se održi sastanak izaslanstva dviju stranaka

Članovi HDZ-a s mjesečnim primanjima do 3.000 kuna plaćat će članarinu od pet kuna mjesečno, a ostali 10 kuna, s time da bi dužnosnici i dalje mjesečno stranci davali tri posto primanja. Takvu odluku u srijedu je prihvatilo Predsjedništvo HDZ-a i predložit će je na usvajanje Središnjem odboru, a predsjednica stranke Jadranka Kosor istaknula je da se predlažu izuzeci od plaćanja za one članove koji teško žive i za osjetljive skupine, poput učenika i studenata, izvijestio je Vjesnik

Plaćanje članarine u HDZ-u za one koji nisu dužnosnici trenutno nije obvezno, tako da je, prema podacima za 2010, HDZ od članarina godišnje zaradio 2,1 milijun kuna, što je pet posto od ukupno 43,8 milijuna prihoda. Čak 90,8 posto prihoda ili 39,7 milijuna kuna HDZ je te godine ostvario iz državnog i lokalnih proračuna temeljem broja saborskih zastupnika i vijećnika u lokalnoj samoupravi. HDZ, prema službenim podacima, ima oko 220.000 članova, tako da bi uz nova pravila o članarini prihodi po toj osnovi trebali biti znatno veći.

Predsjedništvo je razmotrilo i izvješće radne skupine koju je prošlog tjedna imenovalo Nacionalno vijeće kako bi razmotrilo zaključke Visokog časnog suda vezane uz odbijanje zahtjeva za članstvo onih koji su poželjeli vratiti se u HDZ iako su u međuvremenu bili članovi drugih stranaka. 'Zaključke ćemo predložiti Nacionalnom vijeću na usvajanje. Radna skupina je razmatrala i tumačila Statut i postupovnik o radu Suda i nikakvih tu senzacionalnih odluka nema i vjerujem da prijepora o tome neće biti', izjavila je Kosor. Po njezinim riječima, sjednica Predsjedništva odvijala se u 'zaista dobrom ozračju'.

Uz ostalo, Predsjedništvo je izrazilo zadovoljstvo nedavno provedenim izvanrednim izborima za gradska i općinska vijeća u Iloku, Klisu i Lokvama na kojima je HDZ osvojio oko 35 posto glasova, a što se tiče unutarstranačkih izbora, ocijenjeno je da se u većini slučajeva odvijaju u skladu sa Statutom i ostalim pravilima. 'Upozorili smo na probleme u nekim sredinama koji će se apsolutno ukloniti, ali opći zaključak je da se izbori odvijaju u demokratskom ozračju i da smo zadovoljni dosadašnjim tijekom', kazala je Kosor. Novinare je izvijestila i o pozivu koji je HDZ dobio od Centralnog komiteta Komunističke partije Kine da se održi sastanak izaslanstva dviju stranaka.

Inače, sjednicu Predsjedništva prvi je napustio zamjenik predsjednice HDZ-a i kandidat za predsjednika Darko Milinović, iz čijeg je stožera medijima poslana obavijest da se susreo s predstavnicima Kluba utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman kojima je predstavio svoj program budućeg razvoja stranke te od njih zatražio da se aktivno uključe u implementaciju programa i demokratizaciju HDZ-a.

Na pitanje je li Klub utemeljitelja HDZ-a podržao kandidaturu Darka Milinovića za predsjednika stranke, Đuro Perica, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a od njegovog osnutka neposredno nakon smrti Franje Tuđmana, kaže da Milinović - manipulira.

'Čudi me da se Milinović služi takvim marifetlucima. To su možda bili članovi Kluba utemeljitelja iz njegove ili Primorsko-goranske županije', kaže Perica za tportal.