AMERIČKE PARANOJE

Komunisti su svugdje oko nas

15.04.2012 u 15:26

Bionic
Reading

Da McCarthyjeva era 'lova na crvene vještice' i danas, šezdeset godina kasnije, nije zapravo posve završila te da stara i okušana hladnoratovska strategija plašenja 'crvenom opasnošću' i dalje može poslužiti, potvrdio je nedavno republikanski kongresmen s Floride Allen West

Izjavio je, kako prenose Washington Post i Huffington Post, da su 'između 78 i 81 demokrata u Kongresu članovi Komunističke partije'. Konkretno, govorio je o članovima Kongresnog progresivnog vijeća (Congressional Progressive Caucus) koje okuplja liberalnije članove Demokratske stranke.

Naime, na pitanje iz publike o mogućim marksistima u američkoj legislaturi, West se nije zadovoljio kakvom općom opaskom o simpatijama određenih demokrata prema komunističkoj ideji, već ih je direktno proglasio članovima Komunističke partije. Iako za takvu izjavu nema ni jednog iole plauzibilnog dokaza te se zapravo radi o jednom loše orkestriranom spinu, kolege republikanci promptno su ustali u Westovu obranu, tvrdeći da su neki demokrati iz Kongresa posljednjih godina posjećivali Kubu, a neki su čak i javno hvalili Fidela Castra.

Vođa Westove kampanje Tim Edson izrekao je jednu zanimljivu nadopunu zvučnoj izjavi: 'Nije bitno kako ih nazivamo. Očito je da se radi o ljudima koje se protive kapitalizmu, slobodnom tržištu i individualnim ekonomskim slobodama.' U svom naporu da pod svaku cijenu podrži kongresmena, Edson je zapravo dodatno oslabio Westov istup, dodavši da je zapravo 'terminologija nebitna, socijalist ili komunist'.

Među demokratima bilo je onih koji su čak i ozbiljno shvatili Westov istup te smatraju da je uvrijedio milijune Amerikanaca koji su glasali za članove progresivnog vijeća, dok su se ostali demokrati zadovoljili komparacijama na McCarthyevu eru iz pedesetih godina.