KUBA NE POPUŠTA

Komunisti priznaju štrajkaše glađu

04.07.2010 u 17:37

Bionic
Reading

List Granma, službeno glasilo Komunističke partije na Kubi, učinio je presedan priznavši da se štrajkaš glađu, psiholog Guillermo Fariñas, nalazi u kritičnom stanju nakon 130 dana štrajka i moli članove njegove obitelji da ga nagovore da odustane

List donosi izjavu šefa Intenzivne njege u općoj bolnici grada Santa Clare, Armana Caballera, koji liječi Fariñasa od 11. ožujka i kaže da bi pacijent mogao umrijeti svakoga časa.

Fariñas zahtijeva oslobađanje 26 političkih zatvorenika koji su jako bolesni i u štrajku je glađu od 24. veljače, dana nakon smrti političkog zatvorenika Orlanda Zapate koji je umro nakon 85 dana štrajka glađu.

Prema izjavama kubanskih kolega ovom izvjestitelju, Komunistička stranka na Kubi priprema teren za vijest o Fariñasovoj smrti da bi dokazala da je vlast učinila sve što je mogla da ga spasi i da je samo o Fariñasu ovisilo hoće li ostati živi ili umrijeti.

Inače, u tijeku su pregovori Katoličke crkve s režimom Raúla Castra oko puštanja bolesnih političkih zatvorenika, ali nema znakova da su komunisti voljni popustiti.