NOVI VLAŠIĆEVI GRIJESI

Komunalni pročelnik ne plaća ni parkiranje!

24.02.2012 u 19:25

Bionic
Reading

Komunalna naknada nije jedino što (redovno) ne plaća privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, urbanizam i zaštitu okoline Grada Varaždina Vlado Vlašić. Naime, zbog neplaćanja parkiranja, na varaždinskom Općinskom sudu vodi se ovršni postupak protiv Vlašićevih pokretnina, točnije automobila koji glasi na njegovu suprugu, a sve češće se spominju i porezna te druga dugovanja

Zašto komunalnu naknadu privremeni pročelnik nije plaćao godinama, odnosno je li točno da je za komunalnu naknadu zapravo dužan 3.800 plus kamate, a ne 923 kune, kako tvrdi, dok se dug prema Poreznoj upravi penje čak i prema 100 tisuća kuna, upitala je tijekom aktualnog sata varaždinskog Gradskog vijeća nezavisna vijećnica Iris Lambreščak.

Iako se radio o ozbiljnim dvojbama, privremeni pročelnik nije bio pričljiv kod objašnjavanja koliko zapravo iznose njegova ukupna dugovanja, kako s osnova poreza koji su nastali dok je bio poduzetnik, tako i zbog neplaćanja komunalne naknade, ali i s drugih osnova. Primjerice, tijekom Vlašićevog bavljenja poduzetništvom nastala su dugovanja i prema Varteksu u vezi kojih su nam iz kompanije odgovorili da 'podaci predstavljaju poslovnu tajnu utvrđenu zakonom i Statutom Društva'.

'Ja sam samo jedan od građana koji živi od svoje plaće koju pošteno zarađujem. Obveze uvijek podmirujem, a one koje nisam, budem podmirio', jedino je što je Vlašić uspio izgovoriti za govornicom u Gradskoj vijećnici.

Takav odgovor, kao i nova saznanja o dugovanjima, otvaraju nova pitanja, baš kao što je već ranije otvorena dvojba koliko je primjereno da osoba koja ne plaća komunalnu naknadu vodi Upravni odjela za komunalni sustav, urbanizam i zaštitu okoline. Tako je, primjerice, potpuno nejasno kako će dugovanja Varteksa s osnove komunalne naknade, koja su lani prelazila tri milijuna kuna, naplatiti netko tko je osobno ili kao direktor poduzeća (bio) dužan istoj kompaniji? Ili kako će netko tko se pokazao kao loš poduzetnik voditi ključni upravni odjel u gradu Varaždinu koji ima najveći proračun, više od 70 milijuna kuna? Može li uopće netko tko je opterećen (pre)velikim dugovanjima dati sve od sebe na novom poslu? Hoće će njegovi prvi potezi biti rješavanje osobnih (ne)prilika ili - javnih?

Očigledno, sve više je dvojbi i pitanja vezanih uz Vlašića, ali i druge u Gradu Varaždinu koje se mogu riješiti samo točnim podacima o njihovim ukupnim (ne)prilikama. Međutim, krajnje je upitno ima li za to političke volje vladajuća koalicija HNS-a i SDP-a u Gradu Varaždinu na čelu s gradonačelnikom Goranom Habušem, budući da je ovih dana, mimo natječaja, imenovano čak pedesetak novih članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, a da javnosti nije podastrijet niti jedan podatak zašto su postavljeni baš oni, a ne neki drugi.