KAPITULIRAO I VOĆNI TRG

Komunalni kaos u Splitu

22.08.2012 u 19:29

Bionic
Reading

Još prošle, a pogotovo ove godine je objavljena čitava serija napisa o neodrživom neredu u povijesnoj jezgri Splita, posljedica kojeg je izraženo nezadovoljstvo građana, ali i gostiju. Takav nered je primjerice prošli tjedan na splitskoj Rivi, za vrijeme koncerta 2Cellos, rezultirao čak i teškom ozljedom jedne građanke zbog improvizirane tribine, a samo zbog sretne okolnosti posljedice nisu još tragičnije

To zapravo potvrđuje da ukazivanje na ilegalni kaos u gradskoj jezgri Splita nema samo estetsku i ekonomsku, već i sigurnosnu dimenziju. To stanje je dodatno eskaliralo ovoga ljeta, pa je ove godine tek krajem kolovoza, a ne kao lani već na početku ljeta, kapitulirao i popularni Voćni trg, dobro poznat iz kultne Smojine serije 'Velo misto'.

Sada je na tom trgu, ispred Meštrovićevog kipa oca hrvatske književnosti Marka Marulića i barokne palače Milesi, vrtuljak i nekakav sajam svega i svačega, aparati i šank za sokove, te nešto što se ničim izazvano prodaje pod natpisom 'hand made in Croatia'. U više navrata smo konstatirali da je opisano stanje posljedica selektivne anarhije u gradu koju dodatno potiče gradonačelnik Splita Željko Kerum. Da ovo sve skupa ne bi izgledalo kao nastavak, kako on tvrdi, hajke na njega jer on nije član SDP i HDZ-a, provjerili smo stanje u nekoliko susjednih gradova u Dalmaciji.

To su Šibenik Trogir i Dubrovnik, manji gradovi koji su još više od Splita turistički orijentirani. Na prvi pogled, a to se može potvrditi i snimkama, u ta tri grada ne vlada ni približno stanje kaosa kao u Splitu. Nerealno je naravno očekivati da sve bude savršeno i sterilno, i tamo se pod Onofrijevom česmom ili pod Jurjevim glavama na šibenskoj katedrali prodaje kič i koješta, ali nema kaosa i poneki otklon čak ima određeni šarm.

Na trogirskoj Rivi i na trgu ispred katedrale sv. Lovre i gradske vijećnice nema štandova, kokica, kukuruza i prodavača izleta koji navlače goste za rukav. Slična je situacija i u Šibeniku, u gradu vlada red i nigdje nema pretrpanog zagušenja neadekvatnim štandovima ili ponudom koještarija. Riva i trgovi su uredni i gosti vrlo pozitivno reagiraju na takvu stuaciju.

Na kraju, isto to možemo reći i za Dubrovnik, veliki turistički centar koji je pod znatno većim pritiskom turista i gostiju s kruzera, no u gradu pod Srđem sve funkcionira besprijekorno, tako da je pod kontrolom velik promet gostiju i autobusa u relativno uskom prometnom prostoru, a u samoj staroj gradskoj jezgri nema kaosa i povlačenja turista za rukav. U Starom gradu se isto tako nudi kojekakav kič, ali u uredno plaćenim poslovnim prostorima na Stradunu i na ulici nema svega i svačega kao u Splitu.

Nakon ovog obilaska, potpuno je jasno da je grad Split u tom smislu potpuno zakazao i s pravom se pitaju oni koji legalno rade, plaćaju porez i poštuju zakon - jesu li oni zapravo budale. Za sada imamo kaos na Rivi, Pjaci, Peristilu i Voćnom trgu, jednu teže ozlijeđenu ženu, nezadovoljne građane Splita i vjerojatno tisuće nezadovoljnih gostiju šokiranih kaosom i anarhijom u prostoru. Pravo je pitanje hoće li se ti gosti i vratiti u Split sljedeće ili neke druge godine.