spomenuo i haški sud

Komšić pisao Stoltenbergu: Hrvatski vojnici ne mogu u misiju u BiH, Hrvatska je bila aktivna sudionica rata

01.11.2022 u 18:44

Bionic
Reading

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je u utorak čelniku NATO-a da je vojnom i političkom vodstvu Hrvatske presuđeno "kao dijelu udruženog zločinačkog pothvata" te da bi stoga angažiranje pripadnika Hrvatske vojske u mirovnoj misiji u BiH bilo neprimjereno.

Komšić je svoje protivljenje dolasku vojnika iz Hrvatske u misiju u BiH iznio u posebnom pismu upućenom na adresu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

U njemu je ustvrdio da Hrvatska ne može biti dio međunarodnih mirovnih snaga jer je bila aktivnim sudionikom rata u BiH. Kako je naveo, upravo zbog toga je hrvatskom vojnom i političkom vodstvu "presuđeno na Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu kao dijelu udruženog zločinačkog pothvata" jer je Hrvatska, kako tvrdi, imala za cilj stvoriti etnički očišćene dijelove BiH pod svojom vojnom i političkom upravom.

"Takve političke ambicije Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, suverenoj i nezavisnoj državi, postoje i danas, koje se nastoje ojačati i vojnim snagama", napisao je Komšić Stoltenbergu.

Iz Komšićeva su ureda priopćili kako je on zapravo reagirao na informacije da Hrvatska želi poslati svoje vojnike u BiH ukoliko bi NATO ponovo preuzeo mandat očuvanja mira od Europske unije koja je tamo uspostavila misiju Althea. Ta bi se mogućnost otvorila ukoliko bi Rusija na Vijeću sigurnosti UN-a vetom blokirala produženje mandata EUFOR-a.

Takvu je informaciju u ponedjeljak prenio sarajevski portal istraga.ba blizak obavještajnim službama objavivši presliku navodnog pisma što ga je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poslao Stoltenbergu još 14. listopada.

  • +5
Obraćanje Željka Komšića Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic

MVEP nije odgovorio na Hinin upit da potvrdi autentičnost pisma.

U objavljenoj preslici stoji kako šef hrvatske diplomacije piše Stoltenbergu kako nema pravnih ili političkih zapreka ili razloga za zabrinutost u slučaju sudjelovanja Hrvatske u bilo kojoj operaciji NATO-a, a njeno moguće isključivanje iz takvih operacija predstavljalo bi neopravdanu diskriminaciju Hrvatske kao punopravne članice Saveza.

"To bi bilo protivno obvezama, pravima i odgovornostima koje proistječu iz našeg članstva u NATO-u", navodi su iz dokumenta u kojemu se također kaže kako bi slanje poruke o razjedinjenosti među saveznicima bilo vrlo opasno u sadašnjem geopolitičkom okruženju, iz čega pristječe da se Hrvatskoj mora osigurati i mogućnost sudjelovanja u eventualnoj novoj misiji u BiH.