NEPOŽELJNE TJERALICE

Komšić: Neka u Srbiji ne vuku vraga za rep

18.05.2009 u 13:26

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je u ponedjeljak kako bi pokušaji vlasti u Srbiji da sude bosanskohercegovačkim državljanima zbog navodnih ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima bivše jugoslavenske vojske mogli dovesti u pitanje dobrosusjedske odnose dviju zemalja

SARAJEVO - 'Neko vrijeme možemo trpjeti nepravdu i šutjeti, no neka (u Srbiji) ne vuku vraga za rep. Ako hoće recipročnost, onda ćemo o dobrosusjedskim odnosima razgovarati za 20 ili 50 godina', kazao je Komšić u Sarajevu gdje je sudjelovao u obilježavanju obljetnice uspostave jedne od policijskih postrojba koje su obranile grad na početku rata u BiH 1992.

Komšić je time reagirao na vijesti kako je srbijanska policija posredovanjem Interpola raspisala međunarodne tjeralice za 19 državljana BiH koji su tijekom rata obnašali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Imena osoba koje traži srbijansko specijalno tužiteljstvo za ratne zločine nisu službeno objavljena, no iretpostavlja se kako je, među ostalima, riječ o bivšim članovima Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću i Stjepanu Kljuiću, generalu Armije BiH Jovanu Divjaku, ratnom ministru policije RBiH Jusufu Pušini te zapovjedniku Posebne postrojbe policije MUP-a Federacije BiH Draganu Vikiću.

Njih u Beogradu navodno terete da su po zapovjednoj osnovi odgovorni za napad odnosno ubojstva i ranjavanja pripadnika JNA koji su u koloni napuštali Sarajevo 3. svibnja 1992. pošto su zarobili tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića i kanili ga razmijeniti za svoju slobodu.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović u nedjelju je bosanskohercegovačkom uredu za suradnju s Interpolom naložio da intervenira u središnjici Interpola u Lyonu te zatraži povlačenje tjeralica protiv državljana BiH.

Sadović je ocijenio kako Srbija te tjeralice raspisuje isključivo iz političkih razloga jer je prije toga ignorirala zahtjeve vlasti i pravosuđa BiH da im prepusti vođenje kaznenog postupka.

'Tako se Srbija sama proglasila nadležnom za progon svih kaznenih djela ratnog zločina na području bivše Jugoslavije, što je nedopustivo', ocijenio je taj dužnosnik u posebnoj izjavi te je, poput Komšića, upozorio kako 'Srbija ozbiljno narušava odnose dviju država'.