SUKOB OKO DATUMA

Komšić napao Penavu zbog dana vukovarskih branitelja

25.08.2015 u 15:55

Bionic
Reading

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Zdravko Komšić u utorak je poručio da bi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava morao biti neutralan i poštivati sve datume za obilježavanje Dana vukovarskih branitelja koje su odredili branitelji.

Penava se nedavno usprotivio obilježavanju Dana vukovarskih branitelja 24. kolovoza, ustvrdivši kako je ta obljetnica obilježena 10. ožujka u spomen na povijesno postrojavanje nenaoružanih odreda u Bogdanovcima, a 'svaka je druga inicijativa privatne prirode'.

Komšić je u priopćenju zatražio od Penave odgovor koliko je udruga donijelo odluku da se Dan vukovarskih branitelja ne obilježava 24. kolovoza, ako u Vukovaru aktivno djeluje dvadesetak udruga, sedam je protiv obilježavanja dana u Bogdanovcima, a nekoliko ih je neutralno.

Zatražio je i popis tih udruga, poručivši da ne može Penava odlučiti koji je datum primjeren, a koji ne, koja je koordinacija prava, a koja kriva, te ga upozorio da se olako odriče dijela branitelja.

'U Vukovaru djeluje dvadesetak udruga iz Domovinskog rata, a novoosnovana udruga koja sebe naziva koordinacija, uz potporu udruga od tri člana, osporava i bojkotira Dan branitelja. Njima se pridružilo poglavarstvo Vukovara na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Penavom, što smatramo sramotnim činom, koji omalovažava vukovarske branitelje i herojsku obranu Vukovara i Hrvatske", poručio je Komšić u priopćenju.

Do spora između dviju koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata došlo je jer je 26 udruga zajedno sa čelnim ljudima Vukovara taj dan obilježilo u ožujku, a sedam u kolovozu.

Komšić ističe da je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara odlučila Dan vukovarskih branitelja obilježavati na dan početka otvorenog i organiziranog napada JNA na Vukovar i početka obrane vukovarskih branitelja, što se dogodilo 24. kolovoza.

Obilježavanju Dana vukovarskih branitelja u ponedjeljak je bio nazočan i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić, koji je izjavio da se s radošću odazvao pozivu na skup kao ministar i vukovarski branitelj, te da će se s jednakom radošću i ponosom odazvati ako ga pozove i druga skupina.