PREDSJEDNIŠTVO BIH

Komšić i Izetbegović prošli, Radmanović se još bori

04.10.2010 u 07:24

Bionic
Reading

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) objavilo je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima kako se na temelju više od 80 posto prebrojanih glasova može potvrditi da su Željko Komšić i Bakir Izetbegović postali novi članovi Predsjedništva Bi te da Nebojša Radmanović vodi kao kandidat za srpskog člana tog tijela

Komšić iz Socijaldemokratske partije prema tim je rezultatima dobio povjerenje 271 tisuće birača što je 59 posto, Borjana Krišto iz HDZ-a BiH nešto manje od 95 tisuća što je 20 posto, a Martin Raguž iz HDZ-a 1990. 52 tisuće ili 11,36 posto.

Izetbegović kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana dobio je 134 tisuće glasova što je oko 35 posto, Fahrudin Radončić nešto manje od 117 tisuća ili 30 posto, a povjerenje Harisu Silajdžiću dalo je tek 97 tisuća birača ili 25 posto.

Iako je Radmanović dobio 211 tisuća glasova ili gotovo 50 posto, njegov protukandidat Mladen Ivanić dobio je glasove gotovo 200 tisuća birača što je tek tri posto manje.

U SIP-u su upozorili kako se taj omjer snaga još može promijeniti s obzirom na glasačke listiće koji čekaju na prebrojavanje.

Previše nevažećih listića

SIP je nakon ponoći objavio rezultate utrke za Zastupnički dom Parlamenta BiH na iznimno malom uzorku s pet posto biračkih mjesta.

Prema tim podacima, u dijelovima BiH s hrvatskom većinom birači su u najvećem broju potporu dali HDZ-u BiH, u bošnjačkim dijelovima najjače su SDP i SDA, a u Republici Srpskoj Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić potvrdila je novinarima u Sarajevu kako je zabilježen neuobičajeno veliki broj nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH.

U Federaciji ih je tako bilo više od 62 tisuće što je 6,88 posto a u Republici Srpskoj više od 44 tisuće što je čak 9,42 posto.

'Ove brojke doista djeluju alarmantno', kazala je Hadžiabdić potvrdivši kako će se pozorno ispitati moguće nepravilnosti te, u slučaju da se one potvrde, naložiti i ponovno prebrojavanje glasova.