I LIJEVI I DESNI

Kompletna oporba izašla iz Sabora: Ne želimo sudjelovati u ovom cirkusu!

25.11.2020 u 10:39

Bionic
Reading

Saborska oporba napustila je u srijedu Sabornicu uoči glasovanja o amandmanima na predloženi državni proračun za 2021. poručivši kako neće sudjelovati u glasovanju jer zastupnici većine nisu sudjelovali u raspravi i izjašnjavanju o tristotinjak mahom oporbenih amandmana.

Od 331 amandmana Vlada je prihvatila tek nekoliko, ni jedan suštinski, čime je pokazala potpuno nerazumijevanje situacije u kojoj se država nalazi, rekao je Peđa Grbin (SDP).

Hrvatska i svijet suočeni su s najvećom mirnodopskom krizom nakon 2. svjetskog rata, ona je zdravstvena, ali i ekonomska, rezultirala je time da bolesnike više ne možemo smještati u bolnice nego u šatore ispred bolnica, svakoga nam dana umiru dva školska razreda, a pravimo se da se ne događa ništa, rekao je Grbin.

Vladi je zamjerio što u takvoj krizi, umjesto da surađuje, odbija sve oporbene amandmane bez suvislog obrazloženja. Ovo je trenutak u kojemu iz krize možemo izaći razgovorom i suradnjom, a ne primjenom grube sile koja proizilazi iz broja ruku u Saboru, istaknuo je Grbin i najavio da SDP-ovci neće sudjelovati u glasovanju.

  • +10
Zagreb: Nakon što je oporba napustila sabornicu obratili su se medijima na Markovom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Isto je najavio i Miroslav Škoro (DP). Predstavnici većine gotovo da nisu htjeli sudjelovati u raspravi, to je nastavak djelovanja trgovačko-uhljebničke koalicije, ne trebamo imati "mletačku koncepciju" prihvaćanja proračuna, poručio je.

Odbijanjem gotovo svih oporbenih amandmana pokazali ste da ste najpametniji, razumijete zašto ne treba ulagati u infrastrukturu, pojačavati dječje doplatke… vi razumijete, mi ne razumijemo, rekao je vladajućima Božo Petrov (Most) i poručio im kako im danas "nitko ne zavidi na znanju koje imaju". Iskoristili ste ga samo da vama bude dobro, poručio je vladajućima.

Hrvoje Zekanović (HS) Vladu proziva za licemjerno ponašanje. Kad je počela koronakriza tražio se konsenzus o zakonu o Stožeru civilne zaštite, prihvatili smo ga, ako smo podržali Stožer i Vladi da rukovode krizom, mogli smo i dalje sudjelovati u tim procesima kroz kreiranje proračuna, no to nam se nije omogućilo, rekao je zastupnik.

Ne želimo sudjelovati u ovom cirkusu, u glasovanju o amandmanima, poručio je i Tomislav Tomašević (ZLB) zamjerajući Vladi na automatskom odbijanju svih amandmana oporbe.

"Dan i pol, dok je trajala rasprava o našim amandmanima, nije bilo ni jednog zastupnika većine, e sad kod glasovanja neće biti nas, odlučili ste napraviti sve po svom, bez dijaloga sa oporbom", rekao je Tomašević, pa sa ostalim oporbenim kolegama napustio Sabornicu.

  • +4
Zagreb: Oporba napustila sabornicu i ne žele glasovati o proračunu koji nazivaju "cirkusom" Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ispred nje je nastavio: 'Danas je i desni i lijevi dio oporbe zajedno izašao van jer ne želi sudjelovati u ovom cirkusu. Nama je samo nešto malo manje građana dalo glas. Nije bilo želje za dijalogom između vladajućih i oporbe da se barem dio amandmana razmotri. Svaki stoti amandman je prihvaćen', rekao je Tomislav Tomašević i dodao da dan i pol nije bilo nijednog zastupnika vladajuće većine u Saboru da bi čuli obrazloženje odbijanja amandmana.

"Vladajući se ponašaju kao da nije u pitanju donošenje vrlo važnog dokumenta da što prije izađemo iz krize. Samo je važno ono što je njima važno. Nisu bili dovoljno pristojni da bar jedan od kolega iz HDZ-a bude prisutan na raspravi o amandmanima. Mogu samo ostaviti zemlju na dnu EU, a mi smo amandmanima pokazali kakve iskorake treba napraviti. Dobre volje od HDZ-a nema nikad. Postoji samo jedan model - važni su oni i njihovi, a ovaj put neće ostati ništa za Hrvatsku", rekla je Anka Mrak-Taritaš.

"Podržavam izlazak oporbe iz Sabora s obzirom da se nijedan amandman nije prihvatio. Trebalo bi biti više uvažanja i brige, a ako ćemo govoriti o financijskog odgovornosti, planirate li vi kućni budžet s minusom? A tu se to radi, ovo nije proračun koji se može podržati", rekao je Dario Zurovec.

Shvaćam ljutnju oporbe, no treba biti realan, proračun je realno napravljen, rekao je Dario Hrebak (HSLS/Reformisti).

Nakon odlaska oporbe, Sabor je nastavio glasovanje o amandmanima koje je Vlada odbila.

Ta je primjedba potpuno promašena, a odlazak oporbenih kolega pokazuje da im nije stalo do provedbe proračuna koji osigurava gospodarski napredak, potporu gospodarstvenicima i građanima u borbi protiv pandemije, poručio je šef HDZ-ova Kluba Branko Bačić.