na meti im i državni tajnik

Komore inženjera upozorile Plenkovića na štetne izmjene dvaju zakona u graditeljstvu

14.10.2019 u 11:08

Bionic
Reading

Četiri strukovne komore upozorile su u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića na štetne izmjene dvaju zakona u sektoru graditeljstva, koje će ugroziti sigurnost gradnje u Hrvatskoj.

"Tražimo od predsjednika Vlade da iz procedure povuče prijedloge Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te izmjena Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju, jer će imati iznimno štetne posljedice za sigurnost gradnje u Hrvatskoj", stoji u priopćenju koje potpisuju četiri strukovne inženjerske komore.

Ti će zakonski prijedlozi uskoro na drugo čitanje u Sabor, a predviđaju smanjenje potrebnih stručnih uvjeta za pristup profesiji ovlaštenih inženjera građenja i radova, što bi moglo smanjiti sigurnost gradnje i povećati troškove.

Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike upozoravaju kako je jedan od ključnih predlagatelja zakonskih izmjena, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir, po medijskim navodima čak sedam puta prijavljivan Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

"Predložene zakonske izmjene predviđaju oduzimanje stečenog statusa ovlaštenim inženjerima, a gradilišta svih budućih škola, vrtića, stambenih zgrada, cesta, mostova ili zračnih luka u zemlji moći će voditi prvostupnici inženjeri građevine, koji imaju tek dvije godine radnog iskustva. Sami inženjeri ovakve izmjene smatraju ne samo nepotrebnima, već i štetnima", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo graditeljstva je u proceduri donošenja tih prijedloga izbjegavalo dijalog i savjetovanje sa stručnom javnošću te iznosilo "niz netočnih argumenata i podataka kojima su pokušali opravdati izmjene regulative", tvrde komore.

Ističu kako su predložene zakonske izmjene uoči prvog čitanja odbili u saborskom Odboru za prostorno uređenje i graditeljstvo upozorivši na niz negativnih dalekosežnih posljedica za graditeljski sektor.

"Ministarstvo je propustilo obrazložiti i navesti jasno razrađene ciljeve izmjena zakona te su izostavili prikazati nove troškove koje uvodi u sektor graditeljstva. Novouvedene i neobračunate obveze višestruko su veće od ušteda", stoji u priopćenju.