KORACI UNATRAG

Komentatorica Huffington Posta oštro kritizirala hrvatsku Vladu

29.02.2016 u 14:40

Bionic
Reading

Cijenjena francuska novinarka i kolumnistica Caroline Fourest prošlog tjedna se u svojoj kolumni u Huffington Postu u poprilično negativnom kontekstu dotakla hrvatske Vlade, zaključujući kako bi zbog zabrinjavajućeg porasta ekstremne desnice te revizionističkih i fundamentalističkih ministara Hrvatska kao najmlađa članica Europske unije mogla zakoračiti nekoliko koraka unatrag

Fourest, naime, smatra kako je nova hrvatska Vlada u neposrednoj blizini vrlo konzervativne katoličke organizacije s političkim ambicijama Opus Dei te kako je Hrvatska nakon Mađarske i Poljske duboko 'zabrazdila u krajnju desnicu koja ne obećava stabilnost demokracije'. Kolumnistica pritom naglašava pet ključnih točaka kojima upozorava Vladu, 'koju nije birala većina hrvatskih građana i koja bi Hrvatsku mogla odvući s puta do europskog sna'.

Novinarka kao prvu tezu kojom upozorava na trenutačnu političku situaciju postavlja to da su ministri skloni revizionizmu i fundamentalizmu, ocjenjujući kako se Most kao 'mlada stranačka organizacija zgodnog imena' pokušala predstaviti kao opcija bliža centru, a zapravo je bliska radikalnim vjerskim grupacijama.

Velik dio svoje kolumne Fourest posvećuje ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, za kojeg piše kako savršeno utjelovljuje radikalnu koaliciju na vlasti.

'On je mladi povjesničar sklon revizionizmu. Za njega je povijest Drugog svjetskog rata ‘hipoteza’ koju su diktirali pobjednici. On sam skloniji je poraženoj strani', zapisala je novinarka, podsjećajući na nedavnu objavu fotografije na kojoj Hasanbegović na glavi ima kapu koja je predmet polemika u Hrvatskoj.

Uz to, francuska novinarka ističe kako novi ministar kulture bošnjačkog porijekla i muslimanske vjeroispovijesti dijeli opsesije s radikalnim katolicima te navodi kako je Hasanbegović kao znanstvenik puno pažnje posvećivao jednom aspektu ustaškog projekta, čija je bila ideja da se muslimani i pronacistički katolici udruže protiv zajedničkih neprijatelja. Uz to, Fourest piše kako je ministar kulture izjavio da su oni koji govore o islamofašizmu dio moćnog židovskog lobija čiji je cilj naštetiti percepciji koja postoji o muslimanima.

Na meti kritika našao se i novi premijer Tihomir Orešković, za kojeg novinarka tvrdi kako se pojavio niotkuda i podržava svojeg ministra kulture. Kolumnistica zapaža kako premijer jedva govori hrvatski sa snažnim kanadskim naglaskom te kako je vezan za farmaceutsku industriju pa zaključuje da je Hrvatska dobila premijera koji je na tu funkciju zasjeo 'potpuno neočekivano, kao prividno neutralan čovjek katoličke orijentacije'.

U izrazito kritički nastrojenoj analizi francuska novinarka za kraj kolumne dotakla se Tomislava Karamarka, kojeg označava kao 'stvarnog šefa te čudne koalicije', etiketirajući ga kao nepopularnog i radikalnog skrbnika ministra kulture.

'Karamarko slavi to što je Vlada napokon sastavljena od onih ‘koji se znaju prekrižiti’. To je terminologija koja se u doba ustaštva koristila za stigmatiziranje konvertita (pravoslavaca ili židova) koji su emigrirali da bi izbjegli zlu kob', napisala je Fourest, zaključujući kako bi zbog ovih pet teza Hrvatska kao članica EU-a mogla demokratski zakoračiti unazad.