LABURISTI UPOZORAVAJU NA ČAK 13 KATEGORIJA

Kome sve ostaju povlaštene mirovine?

24.01.2012 u 12:52

Bionic
Reading

Zastupnici Hrvatskih laburista uputili su u saborsku proceduru prijedlog zakonskih izmjena po kojima bi se ukinula i povlaštena mirovina predsjednika Republike te i on, kao i drugi državni dužnosnici, ostvaruje pravo na mirovinu

Po prijedlogu izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koje je javnosti predočio lider laburista Dragutin Lesar, nakon prestanka obnašanja dužnosti predsjedniku ne bi više trebala pripasti mirovina u visini 90 posto predsjedničke plaće.

‘Pravo na mirovinu predsjednika treba se regulirati općim mirovinskim propisima. I kod te mirovine treba vrijediti načelo društvene pravednosti, jer nijedna povlaštena mirovina ne smije biti isplaćivana iz sredstava mirovinskog osiguranja’, rekao je Lesar.

Naveo je i da svi Vladini prijedlozi koji su dosad dolazili o ukidanju povlaštenih mirovina pokazuju da ni Milanovićeva vlada ‘nije spremna krenuti u raspravu o 13 kategorija povlaštenih mirovina koje ne mogu biti isplaćivane iz sredstava redovnog mirovinskog osiguranja’.

‘Kad Sabor sutra otvori raspravu o ukidanju povlaštenih mirovina, dogodit će se presedan - gotovo identičan prijedlog zakona uputio sam u saborsku proceduru 25. siječnja 2006. Dakle, trebalo je točno šest godina da se usvoji otprilike isti prijedlog zakona’, rekao je Lesar.

U korisnike mirovina koji su pravo ostvarili po povoljnijim uvjetima, odnosno posebnim propisima ubrajaju se: sudionici NOR-a, radnici na određenim poslovima u unutarnjim poslovima i pravosuđu, pripadnici Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. godine, bivši politički zatvorenici, pripadnici bivše JNA, redoviti članovi HAZU-a, bivši članovi Izvršnog vijeća Sabora, Saveznog izvršnog vijeća i administrativno umirovljeni javni službenici, zastupnici u Hrvatskom saboru i članovi Vlade, tzv. savezni kadar, istarski rudari i radnici profesionalno izloženi azbestu, hrvatski branitelji, te pripadnici HV-a i HVO-a.