SVEĆENIK NA PROPOVJEDI

Kome se ne sviđa pokradena Hrvatska nek' se gubi iz nje

Bionic
Reading

Na svečanosti otkrivanja spomenika žrtvama četničkog pokolja u biokovskom selu Rašćanima, svećenik don Ivan Turić na misnoj propovijedi veličao ustaštvo

Civilne i partizanske žrtve četničkog pokolja 1942. godine u biokovskomselu Rašćani nakon dugih godina čekanja dobile su spomenik. Samu gradnjupratile su brojne nedaće, a da sve ne prođe u najboljem redu ni nasamom otvaranju pobrinuo se svećenik don Ivan Turić koji je na misisluženoj tim povodom veličao ustaštvo što je podijelilo okupljene, piše Makarska kronika

- Godine 1941. Hrvatsku su stvorili Hrvati s našim poglavnikom i ustašama. Četnici su nas htjeli poubijati, da nas nema. Tito i partizani su im u tome pomagali. Zato četnici i jesu poubijali naše ljude na današnji dan prije 68 godina, rekao je u svojoj propovijedi don Ivan.

Turić je govorio je o Hitlerovim planovima ‘brisanja Hrvatske s lica zemlje’ i u tom kontekstu Antu Pavelića nazvao dobročiniteljem hrvatskog naroda, a Tita i ‘njegove partizane’ prozvao najvećim progoniteljima Hrvata. No, časnim dijelom naše povijesti naziva Titovu odluku na AVNOJ- evskom sastanku da se,‘usprkos četničkom protivljenju, Hrvatskoj dâ status Republike’.

Osvrnuo se don Ivan i na aktualnu hrvatsku stvarnost i ključne poteze suvremene politike.

- Neki govore o privatizaciji i lopovluku. A ja kažem Bože, hvala ti za ove naše hrvatske lopove. Jer je bilo gore kad je sve išlo lopovima u Beograd. Imamo danas sve, naš narod, našu zemlju, našu državu. Ko me se ne sviđa, neka se gubi iz nje. Kad smo došli do današnje države, generali su poslani u Haag i udaralo se po Franji Tuđmanu, grmio je u zanosu don Ivan.

Obrušio se i na predsjednika RH Ivu Josipovića

- Josipović kaže da je partizanska kapa lijepa, a ja mu poručujem da je ljepša ustaška. Meni danas pletu tu kapu. Manje je zločina počinjeno pod ustaškom nego pod partizanskom kapom drži rašćanski svećenik.

Pred kraj svog govora pak zaključuje kako je bilo zločina i na ustaškoj i na partizanskoj i na četničkoj strani te da se moli da im Bog svima oprosti. Nakon mise, mještani su krenuli put spomenika gdje je uslijedio blagoslov.

Taj dio procedure preuzeo je don Vjekoslav Pavlinović. I nakon njegova govora, okupljeni mještani su se još jednom podijelili. Neki su čak glasno negodovali. Naime, svećenik je odlučio pročitati imena svih žrtava navedenih na spomeniku, istovremeno prozivajući obitelji da potvrdi svoju nazočnost.