NAJEZDA KRVOPIJA U SLAVONIJI

Komarci postali izuzetno agresivni

29.06.2010 u 14:22

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji danas su potpisani ugovori o tretiranju komaraca u Gradu Belišće te općinama Draž, Kneževi Vinogradi, Čeminac i Dardi, prema kojem je Županija osigurala 715.000 kuna od ukupno dva milijuna kuna koliko je osigurano za jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji

Župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako Županija na jednu osiguranu kunu lokalne zajednice daje također kunu za uništavanje komaraca koji su ove godine izuzetno agresivni.

Inače, za uništavanje komaraca u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji trebalo bi imati 37 milijuna kuna, kazao je župan, dodavši kako velik problem pri uništavanju komaraca predstavlja područje Kopačkog rita, gdje nije dopušteno tretiranje, te da će se u otklanjanje tog problema morati uključiti i država.

Do polovice lipnja u Osječko-baranjskoj županiji zabilježena su tri velika plavljenja na širem području zbog čega je broj komaraca izuzetno velik, kazao je Stjepan Rudan, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Istaknuo je kako je unazad nekoliko dana obavljeno larvicidno tretiranje ledenim granulama na oko 6 tisuća hektara poplavnih područja uz Dravu i Dunav.

Prošle godine, koja je klimatski bila daleko povoljnija, na području Osijeka građane je "teroriziralo" oko 20 milijardi komaraca, kazao je Rudan, dodavši kako je broj komaraca ove godine značajno povećan.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tolerantan broj uboda komaraca u 15 minuta je 15 uboda, dok se sada u Osijeku i okolici bilježe ubodi od 40 i više komaraca, istaknuto je u Županiji.