primorsko-goranska županija

Komadina: Županijski proračun ostaje isti

01.06.2020 u 15:49

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP) izvijestio je u ponedjeljak da županijski proračun ostaje isti unatoč više od 30 milijuna kuna manjem prilivu proračunskih prihoda zbog koronavirusa i pada gospodarskih aktivnosti

Komadina je na svojoj tjednoj konferenciji za novinare istaknuo je da će proračun ostati isti zahvaljujući prijenosu proračunskog viška iz prošle godine i nekih preraspodjela i ušteda.

Time se osiguralo da nitko ne izgubi ništa od planiranog, a neki čak dobiju i više, ta da se nastavi sa svim započetim kapitalnim projektima, rekao je.

Osigurani su nešto veći iznosi pomoći malom i srednjem gospodarstvu i zdravstvenim ustanovama, a neće se smanjiti iznosi za socijalu, kulturne i sportske programe te udruge građana.

Zbog reduciranja programa Europske prijestolnice kulture 2020. umjesto planiranih četiri milijuna kuna za tu je namjenu uplaćeno dva milijuna. Uplatit će se još oko 600.000 kuna za realizaciju programskih pravaca "27 susjedstava" i "Lungo mare".

Županijski pročelnik za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat izvijestio je da se proračun za 2020. godinu rebalansom povećava za 3,3 milijuna kuna. Županija je iz 2019. prenijela ukupno 30,3 milijuna kuna, od čega čisti višak iznosi 17,4 milijuna kuna.

Iz tih sredstava osiguran je nastavak kapitalnih projekata, obnove bolničkih paviljona Psihijatrijske bolnice Rab, projekt revitalizacije Lječilišnog Centra Veli Lošinj, rekonstrukcija i dogradnja Osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama i izgradnja školske sportske dvorane, kaže Parat.

Sljedeća školska godina u Županiji počinje 7. rujna, a završava 18. lipnja 2021., odnosno 25. lipnja za učenike završnih razreda srednjih škola, izvijestila je pročelnica za školstvo Edita Stilin. Od ove godine nema mogućnosti fleksibilnog početka nastavne godine kao ranije.