primorsko-goranska županija

Komadina: Za programe lokalnih jedinica pomoć od 1,1 milijun kuna

31.03.2020 u 15:30

Bionic
Reading

Na kolegiju primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine odlučeno je o raspodjeli 1,1 milijun kuna jedinicama lokalne samouprave kao pomoć za njihove socijalne i infrastrukturne programe, izvijestili su u utorak iz županijske uprave

Program pomoći u kući sufinancira se s 210.000 kuna. Iz županije ističu da je tijekom epidemije koronavirusa takav oblik organizirane pomoći, uz volontere Crvenog križa, iznimno važan jer je mnogo staračkih kućanstava, pogotovo u Gorskom kotaru, kojima treba osigurati dostavu namirnica i lijekova. Riječ je o pomoći za pokrivanje troška zaposlenih, a ostvaruju je općine i gradovi koji na svojem području imaju ugovorenu takvu pomoć s udrugama ili socijalnim ustanovama.

Odlučeno i o raspodjeli 450.000 kuna za subvencioniranje linijskoga javnog cestovnog prijevoza putnika u goranskim gradovima i općinama - Čabru, Vrbovskom i Delnicama. Još 450.000 kuna bit će raspoređeno gradovima i općinama kao pomoć za održavanje javnih i nerazvrstanih cesta prema prijavljenim projektima.

Županijska uprava također je izvijestili da je zbog epidemije novoga koronavirusa održana izvanredna elektronska sjednica primorsko-goranske Županijske skupštine, a vijećnici su se izjašnjavali elektroničkom poštom.

Prihvaćene su izmjene odluke o izvršavanju županijskog proračuna za 2020. kojima se osigurava proračunska zaliha od 1,7 milijuna kuna.

Županijskoj lučkoj upravi Cresu dana je suglasnost za zaduženje preko dugoročnog kredita od pet milijuna kuna radi financiranja projekta dogradnje zapadnog dijela luke Cresa.

Opatijskoj Thalassotherapiji dana je suglasnost za nabavu i dugoročno kreditno zaduženje od 5,2 milijuna kuna za novi angiografski uređaj za dijagnostičko-terapijske endovaskularne intervencije, kojim će se poboljšati kvaliteta usluga i sigurnost pacijenata.

Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije raspoređeno je 1,9 milijuna kuna za sufinanciranje redovite, primarne djelatnosti.