REAKCIJA NA PRESUDU

Komadina: Pravo i pravda često se razlikuju

15.04.2011 u 17:10

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina presudu hrvatskim generalima dočekao je u Vukovaru

‘Nažalost, puno je simbolike na danas. Upravo smo ulaskom u Vukovar čuli presudu hrvatskim generalima. Izražavam duboko neslaganje s nesrazmjerom visine kazne u odnosu na one koji su razorili ovaj grad, koji su naredili likvidaciju ratnih zarobljenika i civila. Vjerujem da će u drugostupanjskom postupku ove kazne biti korigirane na manje.

U onom dijelu gdje se sudi po zapovjednoj odgovornosti jer se nije kažnjavao pojedinačni zločin koji se, nažalost, događao u svakom ratu, mogu razumjeti elemente krivice. Ali u izvršavanju zapovjedi vrhovnih zapovjednika u oslobodilačkoj akciji Oluja, u tom dijelu ne mogu razumjeti, kao ni u onom dijelu gdje se govori o udruženom zločinačkom pothvatu. Tu se, nažalost, sudi legitimnoj akciji hrvatske države za oslobađanje svog okupiranog teritorija. Ali, eto, pravo i pravda se često razlikuju’, rekao je Zlatko Komadina.

Osudu Veselina Šljivančanina za Ovčaru na pet godina, a hrvatskih generala na znatno više kazne, Komadina je komentirao kao nepravdu.

‘Razlika je zapovjediti zločin, što je bilo u slučaju Vukovara, od nesprečavanja pojedinačnog zločina, što je bilo slučaj u Oluji', smatra Komadina.