OKUPLJANJE RIJEČKIH PODUZETNIKA

Komadina pokušava spasiti Novi list od Ježića

25.07.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Uvjeren da će tvrtka Dioki biti spašena, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i u slučaju 'crnog scenarija' traži rješenje za Novi list najavljujući okupljanje 'domaćeg kapitala' i nužnost preuzimanja većinskog paketa dionica riječkog dnevnika

'Ako u slučaju Dioki i dođe do crnog scenarija, Novi list ne smije postati žrtva takve situacije. Novi list bi trebao izaći iz portfelja vlasništva Diokija. Stoga očekujem aktivnu ulogu zaposlenih, ali i domaćih riječkih tvrtki', poručio je župan Zlatko Komadina predlažući rješenje za spas riječkog dnevnika.

Otkako se Robert Ježić, vlasnik tvrtke Dioki koja ima većinski paket dionica Novog lista, našao na meti USKOK-ovih istražitelja zbog sumnje u umiješanost u nekoliko korupcijskih afera, a svaka od njih vezana je uz bivšeg premijera Ivu Sanadera, pojavio se i strah za sudbinu novina koje imaju gotovo stoljetnu tradiciju.

Ježića se, podsjetimo, sumnjiči da je sudjelovao u aferi HEP-ovog pogodovanja dvama društvima iz grupe Dioki, potom da je tadašnjem premijeru kao mito poklonio blindirani BMW, a uz njegovo ime vezana je i istraga oko prodaje DIOKI-jevog skladišta nafte na Žitnjaku kojim se pokušalo oštetiti JANAF. Na kraju, Ježićevo ime spominjalo se i u aferi INA – MOL.

'Zbog složene situacije u Diokiju očekujem odgovorno ponašanje vlasnika prema tradiciji i brendu ovog kraja. Opstojnost i djelatnost Novog lista ne smije doći u opasnost', poručio je, imajući sve to na umu, župan Komadina. Ponudio je i svoju konkretnu ulogu u okupljanju domaćeg kapitala, prvenstveno iz riječkog kraja, za preuzimanje paketa od 51 posto dionica Novog lista na temelju tržišne vrijednosti tvrtke.

Župan Komadina ima prijedlog i za zaposlenike Novog lista koje je uputio da pokušaju steći upravljački paket od najmanje 25 posto plus jedne dionice. U tom slučaju, i sadašnji većinski vlasnik, pojasnio je Komadina, može zadržati četvrtinu u vlasničkom udjelu.

'Ne govorim sve to samo zbog Novog lista, već i zbog Diokija, posebice zbog radnih mjesta. Važno je na duge staze očuvati proizvodnju u ovoj petrokemijskoj industriji', poručio je Komadina, podsjetivši da je već postignut dogovor države, odnosno ministarstava i HEP-a te Zagrebačke banke o reprogramu otplate duga za Dioki.

Među apelima koje je na razne adrese uputio za spas Diokija i Novog lista jedan je upućen i na adresu naftne kompanije INA, ustvrdivši da ne bi smjela obustaviti isporuku sirovina ili dovesti do stečaja 'jer samo živa pravna osoba može servisirati dug'.

Ipak, javnost je ostala uskraćena za informaciju na koje to konkretno domaće tvrtke, koje bi spasile Novi list, misli župan Komadina. Samo je kratko rekao da 'ionako svi lako možemo zaključiti koje su još preostale zdrave tvrtke u Rijeci i regiji'.