AUTONOMIJA GRADOVA

Komadina oprao Obersnela: To je separatistička ideja!

12.05.2014 u 13:18

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na redovnoj konferenciji za novinare osvrnuo se na inicijativu gradonačelnika Splita, Rijeke i Osijeka koji, po uzoru na Zagreb, žele autonomiju

'Osobno ne mislim da je to dobra inicijativa te nije u funkciji regionalnog razvoja i nije izraz solidarnosti sa svojim teritorijem, regijom i krajem kojem pripada. Rekao bih da se radi o separatističkoj ideji feudalnog tipa', rekao je Komadina.

Iako je velik pobornik decentralizacije, Komadina je protiv ideje koju su iznijela tri gradonačelnika - Ivo Baldasar, Vojko Obersnel i Ivica Vrkić - a oni su tražili da samo tri njihova grada dobiju autonomni status kao Grad Zagreb, a ne i svi gradovi iznad 35.000 stanovnika ili slično, kako se dosad predlagalo.

Očito je da Komadina misli da gradonačelnici velikih gradova praktički ruše sustav županija, a i župane, piše Novi list.

'Sustav nove decentralizacije mora se rješavati ili cjelovito ili nikako. Parcijalna rješenja nisu povijesno dobra. Evidentno je da gradonačelnici misle 'bolje sam nego loše kompanjan', no ja se s time ne bih složio. Možda ideja dopire iz krajeva u kojima nisu iste opcije na vlasti u gradu i županiji, pa možda ima problema, no to ne može biti motiv za promjene. Tako se reforme ne rade', rezolutan je primorsko-goranski župan, aludirajući na Dalmaciju i Slavoniju u kojima su u gradovima šefovi čelnici iz Kukuriku koalicije, a u županijama HDZ-ovci.

Ponovio je i da odnose unutar SDP-a ne želi komentirati do 25., odnosno europarlamentarnih izbora.