ukupno 36

Komadina: Od 4. svibnja slobodno kretanje po Primorsko-goranskoj županiji

24.04.2020 u 12:24

Bionic
Reading

U Primorsko-goranskoj županiji novozaraženih tijekom protekla 24 sata nema dok ih je pet ozdravilo, a župan Zlatko Komadina je zbog dobre epidemiološke situacije najavio kako će od 4. svibnja biti omogućeno slobodno kretanje po županiji

Sada je u toj županiji ukupno 36 oboljelih te 34 osobe koje su ozdravile, izvijestio je Stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare.

U crikveničkoj Thalassotherapiji, u koju se smještaju oboljeli bez ili s blažim simptomima, sada je devet osoba, a petero će ih danas biti pušteni kućama budući da su im nalazi negativni.

Župan Zlatko Komadina ocijenio je da je epidemiološka situacija u županiji dobra i povoljna te da će od 4. svibnja biti omogućeno slobodno kretanje u županiji. Dodao je da do tada, s obzirom da je županija podijeljena na tri zone, apelira na liberalizaciju izdavanja propusnica za otoke ili Gorski kotar od strane lokalnih stožera, ako je riječ o obilasku obitelji i sličnome.

Ravnatelj Štimac: Dijagnostika se od svibnja otvara u većem obujmu

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Davor Štimac rekao je da je sada u toj bolnici svega petero bolesnika, od kojih su dva u respiracijskom centru. Jedna bolesnica je na respiratoru, a jedan bolesnik se oporavlja nakon respiratora.

Govoreći o ostalom radu bolnice, rekao je da je sada u njoj smješteno oko 400 ljudi, što je oko 50 posto kapaciteta bolnice te da je primjetno da se stanje iz dana u dan normalizira.

Pripremamo se za svibanj u kojem bismo trebali normalnije ili posve normalno funkcionirati, pa se u tom smislu priprema reorganizacija suatava, kako se ne bi stvarale gužve.

Štimac je apelirao je na građane, budući će se i dijagnostika otvoriti u većem obujmu, a bit će i veći prijem na poliklinikama, da se svi jave svojim obiteljskim liječnicima kako bi se procjenilo je li zaista potrebno da dođu u bolnicu, posebice starije osobe.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović rekao je da je sitacija u županiji i dalje povoljna, da se broj oboljelih i ozdravljenih izjednačava. Nadamo se da će epidemija imati svoj naglašeno silazni tijek, no oprezni smo, upravo zbog najavljenih i neophodnih relaksacijskih mjera, rekao je.

Načelnik Dizdar: Privremena podijeljenost županije daje bolje rezultate

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar rekao je da je privremena podijeljenost županije na tri područja daje bolje rezultate u vezi s poštivanjem mjere napuštanja mjesta prebivališta. Jedino s čime još nismo zadovoljni je kršenje mjera samoizolacije, naglasio je dodavši da je riječ o pojedincima, ali i da je među njima bilo i osoba pozitivnih na koronavirus.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić je kazala da je fokus protuepidemijskog djelovanja na ustanovama socijalne skrbi u kojima je smještena starija, najranjivija populacija. Od ponedjeljka je formirano osam timova, koji su obišli gotovo sve od ukupno 62 ustanove u županije, a iz nadzora je vidljivo da su se pružatelji usluga dobro pripremili s ciljem zaštite korisnika, pa su utvrđene nepravilnosti zanemarive.

Uz to, u domovima za starije, prije ulaska u novi turnus rada, obavljeno je testiranje djelatnika i svi su negativni na koronavirus, kazala je.