DAMJANAC NATRAG U FAŽANU

Komadina može odmah u Sabor, ne treba čekati lipanj

05.04.2012 u 15:08

Bionic
Reading

SDP-ova saborska zastupnica iz Istre Ada Damjanac vraća se na svoj stari posao načelnice Općine Fažana. Naime, nakon nešto više od tri mjeseca zastupničkog staža, Damjanac prepušta saborsko mjesto Zlatku Komadini, koji se s čela Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, nakon jednomjesečnog bolovanja, povlači zbog zdravstvenih razloga

Možda se već iduće godine vratim u Saboru

'Jučer oko 12 sati zvao je glavni tajnik i obavijestio me da je gospodin Komadina dao ostavku i da će se vratiti u Sabor. Ne znam kada će aktivirati mandat, no pretpostavljam ovih dana, što znači da, kad se Komadina vrati, meni prestaje zastupnički mandat. S obzirom na sve, vjerujem da je otvoren put da možda već iduće godine budem ponovno u Saboru. Tri mjeseca, koliko sam provela u Saboru, nije dug period, no mislim da sam dala doprinos za lokalnu upravu i Hrvate u svijetu. Do sada sam tri dana bila u Saboru i četiri u Općini Fažana, a sada ću sedam dana biti u Općini, gdje me čeka jako puno posla i projekata. U svakom slučaju, i dalje stojim na raspolaganju stranci, a vjerujem i da će se jednom opet u Saboru čuti za Fažanu', kazala je za tportal SDP-ova načelnica Fažane Ada Damjanac, inače poznata po tome što je, štiteći interese Fažane i njezinih građana, odbila dati suglasnost na ugovor o projektu Brijuni Rivijera.

Načelnica Fažane Ada Damjanac bila je 12. na listi Kukuriku koalicije, a kako veli saborski zastupnik i stranački kolega Peđa Grbin, budući da je izabrana u Parlament kao zamjena Zlatka Komadine, a s obzirom na to da se on vraća u saborske klupe, Ada Damjanac vraća stranci zastupnički mandat.

Kada je bio imenovan za ministra, Komadina je morao podnijeti ostavku na dužnost župana Primorsko-goranske županije zbog nespojivosti dviju dužnosti, a zamijenio ga je dotadašnji zamjenik župana Vidoje Vujić, koji ostaje na toj poziciji do novih izbora. Komadina se tako može vratiti samo u Sabor, iako se u medijima preispituje može li to prije kraja lipnja. Naime, ako je stavio mandat u mirovanje, prema Zakonu o izboru zastupnika u Sabor, mirovanje ne može trajati manje od šest mjeseci.

Hoće li Ada Damjanac biti u Saboru još nekoliko mjeseci ili rotacija u zastupničkim klupama nastupa odmah?

'Komadina se zaista može odmah vratiti u Sabor jer, za razliku od Ive Sanadera kad je ponovno aktivirao zastupnički mandat, Komadina je prestao obavljati dužnost koju je dotad obavljao', veli Peđa Grbin

'Sve piše u Zakonu. Zastupnički mandat može se staviti u mirovanje na osobni zahtjev ili zbog nespojivosti funkcija. Samo u slučaju kad je zastupnički mandat na osobni zahtjev stavljen u mirovanje, to mirovanje ne može trajati manje od šest mjeseci. U slučaju kada je mandat u mirovanju zbog nespojive funkcije, kada prestane nespojivost u roku od osam dana se podnosi zahtjev za aktivaciju mandata', pojašnjava glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Dodaje da je Damjanac zamjena za Komadinu, a s obzirom na to da se on vraća u parlament, ona prestaje biti zastupnica.