'OMOGUĆITE RAD MARIŠĆINI!

Komadina: Kampanje znaju biti prljave, ali se sad prvi put u njima koristi otpad

05.07.2016 u 15:36

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zatražili su u utorak iz Županijskoga centra za gospodarenje otpadom Marišćine od mjerodavnih ministarstava, Vlade i drugih služba da se tome centru izda uporabna dozvola kako bi mu se omogućio rad

Župan Zlatko Komadina rekao je kako je tu u pitanju 'grijeh nečinjenja' državne uprave jer je država investitor preko Ministarstva zaštite okoliša i prirode te može izdavati dozvole, a u sklopu nje djeluju geodetska uprava i državni ured koji provodi postupke izvlaštenja.

Država, zaključio je Komadina, blokira samu sebe. Sve je na Marišćiniizgrađeno legalno i dobivena je građevna dozvola. Tada se znalo za što će se koristiti zemljište pa je sada teško objasniti zašto se ne izdaje uporabna dozvola zbog neriješenih imovinsko-pravnih poslova, istaknuo je Komadina.

Župan je objasnio da je problem u nekoliko čestica koje su izvlaštene, a vlasnici traže višestruko veće svote od onih koje su im ponuđene. Ti pravni postupci traju desetak godina, a mogu trajati još toliko, rekao je. Upitao je zašto se ne odvoje postupci izvlaštenja, što bi omogućilo dobivanje uporabne dozvole, od sudskih postupaka u kojima bi se neovisno odredilo koliku će odštetu dobiti vlasnici čestica jer se oni, kako je rekao, ionako više ne mogu koristiti tim površinama.

Komadina je dodao da političke predizborne kampanje znaju biti prljave, ali se sad prvi put u njima koristi otpad.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da je u izgradnju Marišćine uloženo 20 milijuna eura iz europskih fondova te desetci milijuna kuna poreznih obveznika Rijeke i županije za izgradnju pristupnih cesta i druge infrastrukture. Nastala je apsurdna situacija u kojoj centar ne radi zbog banalnog razloga - neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji se odnose na manje od 10 posto površine, rekao je.

Dok centar ne počne djelovati, sav otpad iz Rijeke i njezina prstena mora se odvoziti na druga odlagališta u Hrvatskoj, a za taj prijevoz i odlaganje dosad je potrošeno više od 20 milijuna kuna. 'Ne bih ulazio u plan gospodarenja otpadom, ali uvijek će na kraju odvajanja ostati dio otpada koji će se morati odlagati. Priče o tome kako je ovaj centar nepotreban su neodgovorne i politikantske', rekao je, dodajući da u Europi radi ne stotine centara poput Marišćine koji se temelje na sličnoj tehnologiji.

Istodobno, dok Marišćina ne radi, inspektori zaštite okoliša tu zabranjuju pretovar otpada koji se odvozi na druga odlagališta iako dozvola obuhvaća i mogućnost pretovara, rekao je riječki gradonačelnik.

Komadina je najavio da je moguće izdati privremenu uporabnu dozvolu, ali tek za dva mjeseca. 'No, izdajte bilo što, samo izdajte da Marišćina počne s radom', rekao je.