O AGRARNOJ REFORMI

Kolumbijska vlada i gerilci postigli dogovor

26.05.2013 u 22:41

Bionic
Reading

Predstavnici kolumbijske vlade i gerilskog pokreta FARC postigli su na pregovorima u Havani dogovor o ključnom pitanju agrarne reforme, priopćile su u nedjelju obje strane

Sporazumom poziva na gospodarski i socijalni razvoj ruralnih područja, a dogovorena je i djelomička podjela zemlje lokalnom stanovništvu, što rješava jedan od glavnih problema zbog kojih su Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) i počele oružanu pobunu 1964. godine.

Vlada se obvezala da će poboljšati usluge i infrastrukturu u ruralnim područjima u sklopu širih napora za dokidanje dugogodišnjih socijalnih i ekonomskih nejednakosti.

"Ono o čemu smo se složili u ovom sporazumu bit će početak radikalnih promjena u ruralnoj i agrarnoj stvarnosti Kolumbije, uz jednakost i demokraciju", kaže se u priopćenju nakon završetka devetog kruga pregovora koji su počeli 19. studenoga u Havani.

Ovaj sporazum predstavlja napredak ali pred pregovaračima su još velika pitanja od kojih je iduće na dnevnom redu sudjelovanje FARC-a u političkom životu Kolumbije.

Više od 10.000 ljudi je ubijeno a milijuni su raseljeni tijekom kolumbijskog gerilskog rata koji je najdulji u povijesti Južne Amerike i koji niskim intenzitetom traje i dok se vode pregovori.