UTOČIŠTE U VENEZUELI

Kolumbija optužila Chaveza za potporu gerilcima

16.07.2010 u 08:08

Bionic
Reading

Kolumbija je u četvrtak optužila vladu venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza da podupire kolumbijske ljevičarske pobunjenike koji prelaze granicu između dviju država kako bi pronašli utočište u Venezueli

Riječ je o dosad najizravnijim kolumbijskim optužbama protiv Chaveza, kojeg su kritičari i ranije sumnjičili da podupire kolumbijsku ljevičarsku gerilu.

Te će optužbe dodatno ugroziti ionako loše odnose između dviju zemalja koji su zapali u krizu budući da je Kolumbija dopustila SAD-u korištenje svojih vojnih baza, što je Chavez proglasio prijetnjom venezuelanskoj nacionalnoj sigurnosti.

Kolumbija sada tvrdi da je ugrožavaju marksistički pobunjenici kojima Venezuela pruža utočište.

'Razlog pogoršanja odnosa između dviju zemalja stalna je i trajna tolerancija Venezuele prema nazočnosti terorista na njezinu teritoriju', rekao je kolumbijski ministar obrane Gabriel Silva.

Kolumbijski dužnosnici i ranije su privatno izjavljivali da pripadnici gerilskih skupina poput FARC-a i ELN-a imaju baze u džungli na venezuelanskoj strani granice, ali u četvrtak je prvi put kolumbijska vlada javno iznijela te optužbe tvrdeći da ima dokaze za to.