DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

Kolonu sjećanja predvodit će hrabri vukovarski branitelji

02.11.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Pod zajedničkim sloganom 'Hrabri ljudi' bit će obilježena 20. obljetnica od slamanja obrane i okupacije Vukovara. Pod tim motom gradom će 18. studenoga, na sam Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine proći i 'kolona sjećanja'

Kolonu sjećanja istim će onim putem kojim je prije 20 godina prognan cijeli jedan grad, od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, predvoditi pripadnici 204. vukovarske brigade i branitelji Vukovara iz cijele Hrvatske.

'Program obilježavanja definiran je slično obilježavanjima prijašnjih godina, no ova će obljetnica, 20. po redu, biti posebna i kroz program u dvorištu Opće bolnice Vukovar, ali i druge sadržaje', poručio je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo

Obilježavanje 20 godina stradanja Vukovara i njegovih građana koincidira s predizbornom kampanjom, pa je na tom tragu gradonačelnik Sabo upozorio kako 'nitko od organizatora, ali ni brojnih sudionika, neće dozvoliti da se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara koristi u predizborne svrhe'.

Službeni program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje 11. studenoga konferencijom Zajednice povratnika Hrvatske na temu '20 godina progonstva s vukovarskog područja', a završava 20. studenoga odavanjem počasti žrtvama ubijenima u zarobljeničkom logoru na Veleprometu i Ovčari.

Među značajnijim događanjima su i drugi susret ratnih izvjestitelja Hrvatskog radija i Hrvatske televizije, koji će se održati 12. studenog, a dva dana kasnije u Hrvatskom domu bit će otvorena izložba 'VUKOVAR PRESS', autorice Alenke Mirković Nađ, koja je posvećena prikazivanju Vukovara u tiskanim medijima od 1991. do 1996. godine.

Istog dana u Ružičkinoj kući održat će se znanstveno-stručni skup 'Vukovar '91. – 20 godina poslije' u organizaciji Instituta društvenih znanosti 'Ivo Pilar'. Za 15. studenog najavljeno je predstavljanje knjige 'VUKOWARAŽDIN', o zasebnoj postrojbi varaždinske Policijske uprave u obrani Vukovara i Borova naselja, a 16. studenoga u Pastoralnom centru 'Sv. Bono' bit će prikazan dokumentarni film 'Vukovar – 15. postaja križnog puta', autora Miljenka Dujele

20 godina od pada Lušca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-križa te molitvom za poginule i nestale u Domovinskom ratu, u vukovarskome prigradskom naselju Lušcu u srijedu je obilježena 20. godišnjica sloma obrane tog naselja u Domovinskom ratu.
Zauzimanjem Lušca 2. studenoga 1991. pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba izbili su na Dunav te presjekli komunikaciju branitelja Vukovara s braniteljima gradske četvrti Borova naselja. Slom obrane Lušca, u kojemu je poginulo ili nestalo 59 branitelja i civila, ujedno je bio i početak sloma obrane Vukovara.

Paljenje svijeća i polaganje ruža na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata na rasporedu je 17. studenoga, a istu večer zapalit će se svijeće kod Zavjetne kapelice na 'kukuruznom putu' prema Bogdanovcima, kojim se tijekom srpske opsade Vukovara jedino moglo ući i izići iz grada te kod spomen-ploče u vukovarskoj Općoj bolnici.

Kolona sjećanja koja će 18. studenog proći putem od bolnice do groblja na kojem su pokopane žrtve Domovinskog rata središnji je događaj cijelog obilježavanja Dana sjećanja, a predvodit će je vukovarski branitelji. Očekuje se i dolazak predsjednika Republike, Sabora i Vlade – Ive Josipovića, Luke Bebića i Jadranke Kosor

Dan kasnije bit će održan komemorativni program za sve žrtve Borova naselja, a za 20. studenog najavljeno je održavanje novinarsko-književničkog susreta 'Grad - to ste vi', posvećenog ubijenom novinaru Hrvatskog radio Vukovara Siniši Glavaševiću te odavanje počasti braniteljima i civilima stradalim u srpskom koncentracijskom logoru u krugu Veleprometa i na Ovčari.