UZLET KARIJERE EX-MINISTRICE

Kolindi Grabar za NATO nije štetio skandal s autom

31.03.2011 u 14:25

Bionic
Reading

Da će postati pomoćnicom za javnu diplomaciju glavnog tajnika NATO-a, hrvatskim medijima potvrdila je i sama aktualna veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović. Dok se svi uglavnom slažu da je to velik uspjeh hrvatske diplomacije, Grabar Kitarović u Bruxelles odlazi s ne tako davnom mrljom iz prošlosti - korištenjem službenog automobila u privatne svrhe

'Točna je vijest da ću postati pomoćnicom za javnu diplomaciju glavnog tajnika NATO-a. Velika je to čast i priznanje za mene osobno, ali i za Vladu, diplomaciju i državu. Još uvijek sam na dužnosti veleposlanice RH u Washingtonu i u skladu s tom funkcijom i dalje ću djelovati po pravilima Ministarstva vanjskih poslova te do stupanja na novo radno mjesto neću davati izjave i intervjue', potvrdila je novu funkciju za Večernji list Grabar Kitarović

Bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija koja se 2008. skrasila u veleposlanstvu u Washingtonu i u diplomatskim i vanjsko-političkim krugovima uvijek je bila na dobrom glasu. Međutim, relativno čistu političku i diplomatsku karijeru narušio je skandal koji je buknuo u javnosti prije točno godinu dana.

Naime, početkom ožujka 2010. na Youtubeu su osvanuli filmići koji prikazuju Jakova Kitarovića, supruga veleposlanice Kolinde Grabar Kitarović, kako vozi službeni auto veleposlanstva u Washingtonu. Kitarović, koji nije zaposlenik veleposlanstva, službenim se automobilom koristio u privatne svrhe, poput primjerice vožnje djece u školu.

Ministarstvo vanjskih poslova tada je promptno pokrenulo istragu, ne samo zbog korištenja službenog automobila u privatne svrhe, nego i zbog neovlaštenog praćenja i snimanja članova diplomatskog osoblja i njihovih obitelji akreditiranih u SAD-u. Istragom se ustanovilo da je Kitareviće u Americi snimao djelatnik sigurnosti veleposlanstva Ivan Šarić, kojemu je ubrzo uručen otkaz.

S druge strane, istraga Ministarstva pokazala je da je krivicu snosila i Grabar Kitarović, koja je, koliko je barem poznato javnosti, morala vratiti službeni auto te isplatiti 30 tisuća kuna koliko je utrošila na privatne vožnje, a naplatila državi.

Je li bilo ikakvih drugih sankcija, u Ministarstvu vanjskih poslova nisu nam željeli otkriti. 'Nije uobičajeno da se govori u javnosti o internim sankcijama. To su detalji osobnog radno-pravnog odnosa', kazao nam je Berislav Živković iz Samostalnog odjela za odnose s javnošću MVPEI-ja.

Ako je i bilo ikakvog internog ukora, on nije utjecao na to da veleposlanica Grabar Kitarović uspije pobijediti na natječaju za ugledno mjesto pomoćnice glavnoj tajnika NATO-a.

Uskoro bivša veleposlanica, doduše, uživa popriličan ugled u diplomatskim krugovima i za razliku od svog prethodnika u Washingtonu Nevena Jurice, nema velikih skandala u svojoj karijeri. Jesu li joj osim sposobnosti u osvajanju novog radnog mjesta pomogle i eventualne preporuke iz Hrvatske, u MVPEI-ju se nije moglo doznati.

'Najbolja preporuka je njen rad u diplomaciji. Ako je i bilo nekakvih takvih diplomatskih aktivnosti, nije uobičajeno da se takve aktivnosti javno objavljuju', kazao nam je Živković