O SLOBODI MEDIJA

Kolinda Grabar Kitarović: Podsjećam da sam se zauzela za opoziv otkaza Elizabeti Gojan

08.03.2019 u 11:25

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović oglasila se u petak na Twitteru, komentirajući slobodu medija koja je posljednjih dana udarna tema u hrvatskoj javnosti, između ostalog zbog novinarskog prosvjeda i slučaja novinarke Net.hr-a Đurđice Klancir

'Od početka mandata zagovarala sam slobodu medija. Podsjećam da sam se zauzela za opoziv otkaza Elizabeti Gojan. Želim da novinari rade slobodno, bez pritisaka koji ne dolikuju demokratskom društvu', poručila je Kolinda Grabar Kitarović u prvom jutrošnjem tvitu.

U istoj minuti, tvitala je i dodatak: 'Isto tako očekujem da djeluju odgovorno, na dobrobit društva i u skladu s kodeksom svoje struke'.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je u Bruxellesu komentirao slučaj u kojem su dvojica policajaca legitimirala na radnom mjestu novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir te istaknuo kako je, utvrdi li se problem u postupanju policije, na vrhu sustava da taj problem riješi, najavivši i mogućnost promjene pravilnika o policijskom postupanju, ili pak zakona ako se pokaže da su oni nedorečeni.

'Ako su policijski službenici postupali zakonito, ako su u postupanju bili pristojni kako to nalaže profesionalni kod, a ako unatoč tome postoji problem, onda je na vrhu sustava da taj problem riješi. Ako je pitanje nedorečenosti pravilnika koji je ministar unutarnjih poslova donio 2010., tada to možemo vrlo brzo riješiti određenim izmjenama i dopunama, koje ću ja potpisati', izjavio je Hini ministar Božinović.

  • +5
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Izvijestio je da je za petak sazvao vrh Ravnateljstva policije na sastanak kako bi se detaljno razmotrili postojeće propise iz ovog područja, te vidjelo što se može ili treba promijeniti, kako građani, ali isto tako ni policijski službenici zbog eventualno nepreciznih propisa ne bi dolazili u ovakve situacije.