preko facebooka

Kolinda Grabar Kitarović stigla u Čile, poručila da prati poplavu u Hrvatskoj Kostajnici

15.03.2018 u 19:43

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u četvrtak u Čile gdje službeni posjet u okviru turneje po tri latinskoameričke zemlje počinje sudjelovanjem na gospodarskom forumu, a u petak je predviđen njezin sastanak s predsjednikom te s predstavnicima hrvatske zajednice u glavnome gradu. Putem Facebooka poručila je kako prati stanje u Hrvatskoj Kostajnici

U Santiagu de Chileu predsjednica na forumu sudjeluje zajedno s predstavnicima 16 hrvatskih tvrtki koji će domaćine upoznati s mogućnostima hrvatskog gospodarstva.

S predsjednikom Čilea Sebastianom Pinerom koji je u nedjelju prisegnuo na svoj drugi mandat na svečanoj inauguraciji, hrvatska predsjednica sastat će se u petak, drugog dana posjeta.

U toj će se prigodi potpisati program suradnje dviju vlada u području kulture, a nešto poslije predviđen je susret predsjednice s predstavnicima hrvatske zajednice kojoj bi trebala biti svečano uručeno odličje Republike Hrvatske.

Predsjednica će u subotu i nedjelju posjetiti i hrvatske zajednice u Punta Arenasu i Antofagasti odakle će otputovati u Brazil.

Kolinda Grabar Kitarović u Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr

Posjet hrvatske predsjednice Argentini, Čileu i Brazilu od 12. do 20. ožujka trebao bi potaknuti jačanja bilateralnih odnosa s te tri ključne države u Južnoj Americi.

Kako u tom dijelu svijeta živi jedna od najbrojnijih hrvatskih zajednica, bitan dio posjeta je susret s hrvatskom zajednicom koja je izrazito brojna u Argentini i Čileu, najavio je prošli tjedan visoki dužnosnik iz ureda predsjednice.

Hrvatska predsjednica u Argentini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: predsjednica.hr

Ukupan broj pripadnika hrvatske zajednice svih generacija kreće se između 200 i 250 tisuća u svakoj od te dvije države, dok ih je u Brazilu tridesetak tisuća.