MILIJUNSKE ZARADE

Koliko košta obrana Ive Sanadera?

14.12.2015 u 06:53

Bionic
Reading

Optuženiku za teška kaznena djela, bivšem premijeru RH i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu pred Županijskim sudom u Zagrebu sudilo se za slučajeve Ina-MOL i Hypo banka, Fimi media i Planinska. Nakon gotovo četiri godine provedene u pritvoru Sanader je uz jamčevinu pušten da se brani sa slobode, ali se sudski procesi za spomenute slučajeve ponavljaju, odnosno nastavljaju. Sva je njegova imovina blokirana pa se nameće pitanje od čega i kako Sanader plaća trenutačno najtraženiji odvjetnički par - Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića - i koliko sve to uopće košta

Odgovor na pitanje koliko košta obrana Ive Sanadera pokušali smo dobiti od odvjetnika Čede Prodanovića, ali on je grubo odbio uopće razgovarati o tome. 'Mislite li da ću vam to stvarno reći?! To se ni ne pita, to je pitanje odnosa odvjetnika i klijenta', rekao je Prodanović i proglasio razgovor završenim.

Sanadera je u jednom trenutku branilo čak troje odvjetnika: Goran Suić, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, a tvrdilo se da to čine pro bono. Na osnovi Prodanovićevog odgovora ipak se dade jasno zaključiti da nema govora o pro bono zastupanju (zastupanje bez naknade).

U DORH-u smo pokušali doznati koliko državu košta suđenje Ivi Sanaderu, ali oni kažu da ne raspolažu tom vrstom podataka. Na Županijskom sudu u Zagrebu uspjeli smo dobiti odgovor na pitanje koliko je raspravnih dana održano u tri slučaja za koja se Sanaderu sudi pred tim sudom te pomoću te brojke i tarifa koje propisuje Hrvatska odvjetnička komora (HOK) pokušali izračunati koliki su Sanaderovi minimalni odvjetnički troškovi za obranu na suđenjima za slučajeve Ina-MOL i Hypo, Planinska i Fimi media.

U postupcima protiv Ive Sanadera, vođenima na Županijskom sudu u Zagrebu, održana su 212 raspravna dana, svaki u prosječnom trajanju od tri do četiri sata. U suđenju za Fimi mediju održan je 131 raspravni dan, u slučaju Ina-MOL i Hypo banka 48 raspravnih dana, a u slučaju Planinska 133 dana.

Okvirni izračun pokazuje da odvjetnička nagrada, prema minimalnim tarifama HOK-a, iznosi najmanje između 850 i 950 tisuća kuna plus PDV. Za posve precizan izračun trebali bismo imati podatke o točnom broju sati rasprave po svakom danu suđenja, ali Županijski sud ne vodi tu vrstu evidencije, a trebali bismo znati i koje su tarife dogovorili Sanader i njegovi odvjetnici.

Obrana za svaki sat rasprave u suđenjima za kaznena djela do 10 godina zatvora stoji 3.000 kuna, a ako rasprava traje dulje od jednog sata, za svaki sljedeći sat odvjetniku pripada naknada od 500 kuna, sve to plus PDV.

1. Obračun na osnovi 212 dana po 3 sata dnevno:
- 212 x 3.000 kuna = 636.000 kuna
- 212 x 2 (sata) x 500 kuna = 212.000 kuna
U k u p n o: 848.000 kuna + PDV

2. Obračun na osnovi 212 dana po 4 sata dnevno
- 212 x 3.000 kuna = 636.000 kuna
- 212 x 3 (sata) x 500 kuna = 318.000 kuna
U k u p n o: 954.000 kuna + PDV

Kad bi Ivo Sanader iz ovih suđenja izišao kao apsolutni pobjednik, to su minimalni iznosi koje bi mu Republika Hrvatska morala nadoknaditi za troškove odvjetnika. No raspravni dani na sudu nisu jedino što Sanader mora plaćati svojim odvjetnicima. Plaćaju se i ove odvjetničke radnje: konzultacije s optuženikom, razgovor s okrivljenikom u pritvoru, žalbe protiv presude, žalbe na rješenje o pritvoru ili određivanju mjera opreza, odgovori protiv optužnice, ustavna tužba, podnesci, razmatranje i pregled spisa…

Dosadašnji troškovi Sanaderove obrane
, reklo nam je više poznatih zagrebačkih odvjetnika - svi su inzistirali na tome da ostanu neimenovani - sigurno nadmašuju iznos od dva milijuna kuna, odvjetnike je morao angažirati još u vrijeme bijega iz Hrvatske, a nova suđenja tek su pred njim.

Još u prosincu 2010. Sanaderu je blokirana sva imovina te imovina njegove obitelji. Tada su mu blokirani računi u nekoliko hrvatskih banaka i udjeli u tvrtkama, kao i imovina koju posjeduje obitelj Sanader. Računi u bankama blokirani su i Mirjani Sanader te njihovim kćerima Bruni Petri. Sanaderova je blokirana imovina vrijedna oko 25 milijuna kuna, usprkos stanju navedenom u imovinskoj kartici te USKOK-ovim izračunima prema kojima su bivši premijer i njegova supruga od 2000. mogli legalno steći oko 4,5 milijuna kuna.

Prema dokumentiranoj studiji mr. Dražena Rajkovića, samo u jednom i pol mandatu Ive Sanadera Hrvatska je oštećena za 80 milijardi kuna. Kada bi se zbrojile sve afere u koje je
Sanader umiješan, bilo da je pribavljao korist sebi, bilo drugome, sumnjiči ga se da je prouzročio štetu od gotovo 850 milijuna kuna.

ODVJETNIČKE TARIFE (za kaznena djela do 10 godina)

- razgovor s okrivljenikom u pritvoru - 500 kuna + PDV (ako je razgovor trajao dulje od sata, još 500 kuna + PDV)
- žalba protiv presude - 4.500 kuna + PDV
- žalba na rješenje o pritvoru ili određivanju mjere opreza - 3.000 kuna + PDV
- sastavljanje odgovora protiv optužnice - 2.250 kuna + PDV
- ustavna tužba - 5.000 kuna + PDV
- razmatranje i pregled spisa - 250 kuna + PDV za svaki započeti sat
- obrana za svaki sat rasprave 3.000 kuna + PDV (ako rasprava traje dulje od sata, za svaki sljedeći sat - 500 kuna + PDV)
- obrana pred drugostupanjskim sudom - kao za obranu pred prvostupanjskim sudom s povišenjem od 25 posto