HREJTING

Građani o spremnosti Hrvatske na pandemiju, 32 posto ih misli da je virus nastao u laboratoriju radi namjernog širenja zaraze

21.03.2020 u 19:51

Bionic
Reading

Građani su u najnovijem HRT-ovom HRejtingu odgovorili na pitanje koliko je Hrvatska kao država bila spremna za globalnu pandemiju koronavirusa, a dali su i svoje mišljenje o tome kako je virus nastao. Najveći broj ispitanika, njih čak 32,2 posto smatra da je nastao u laboratoriju radi namjernog širenja zaraze

Na pitanje spremnosti Hrvatske na pandemiju 72 posto građana odgovorilo je da je spremna, potpuno i uglavnom.

Njih 22,5 posto smatra da je nespremna, a pet posto ne zna ili se ne može odlučiti, piše HRT.

Vezano za nastanak virusa, najveći broj ispitanika, njih čak 32,2 posto, smatra da je nastao u laboratoriju radi namjernog širenja zaraze, a 21 posto odgovara da je nastao prirodnim putem te da je posljedica loših prehrambenih i higijenskih navika.

Oko 14 posto kaže da je nastao genskim mutiranjem te da nije bitno stanište nastanka, dok oko 14 posto ispitanika smatra da je nastao u laboratoriju i slučajno dospio u okolinu izvan kontroliranih uvjeta.

  • +36
Koronavirus ispraznio gradske ulice na prvi dan proljeća Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Potom, 10,6 posto ispitanika kaže da je nastao prirodnim putem kao posljedica klimatskih promjena, a ne zna ili ne može odlučiti oko 6 posto ispitanih.

Na pitanje o pridržavanju propisanih preporuka za sprječavanje širenja zaraze, 51,4 posto kaže da se većina građana disciplinirano pridržava, 19,8 posto smatra da se manji dio građana disciplinirano pridržava, 10 posto kaže da se znatna manjina građana disciplinirano pridržava, 9,4 posto kaže da se golema većina pridržava, gotovo svi građani, a 6,3 posto da se gotovo nitko ne pridržava uputa. Ne zna ili se ne može odlučiti tri posto ispitanika.

Istraživanje je provedeno od 16. do 19. ožujka na najvećem uzorku od čak 1400 ispitanika. Razina pouzdanosti odgovora je 95 posto, a statistička pogreška +/-2,62 posto.