KOSOR VS. JOSIPOVIĆ

Koliko dugo pismo može putovati od Banskih dvora do Pantovčaka?

29.08.2011 u 14:24

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da, kad se steknu uvjeti, nema zapreke da dođe do sastanka s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor na temu imenovanja veleposlanika

'Kad se steknu uvjeti, nema nikakve zapreke. Kad dođe vrijeme, bit će sastanka', rekao je Josipović odgovarajući na pitanja novinara.

Ključna je konstrukcija 'kada se steknu uvjeti' jer predsjednik Republike i predsjednica Vlade imaju sasvim različito viđenje kako bi do sastanka trebalo doći i pod kojim uvjetima.

Predsjednik Josipović očekuje da u njegov ured stigne pismo s potpisom premijerke u kojem bi bila imena 15 kandidata za 14 upražnjenih veleposlaničkih mjesta i jedno konzulsko, a osim toga smatra da bi takav prijedlog trebao raspraviti i nadležni Saborski odbor.

S druge strane, premijerka Kosor želi sastanak na sastanku s predsjednikom raspraviti o imenima 15 kandidata koje mu je poslao ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, a koja su se dijelom pojavila i u javnosti, što on smatra protivnim proceduri.

S obzirom na to predsjednik Josipović još uvijek, prema informacijama iz njegova Ureda, nije primio očekivano pismo od predsjednice Vlade, a sudeći prema izjavama koje premijerka daje u javnosti, ona ga ne namjerava ni napisati. Zbog toga do službenog sastanka o ovoj vrućoj temi neće doći jer je potrebno još neko vrijeme da se steknu uvjeti.