DANAS KONAČNA PRESUDA U HAAGU

Koliko će Šljivančanin dobiti za Ovčaru?

08.12.2010 u 09:08

Bionic
Reading

Haški sud (ICTY) objavit će u srijedu konačnu presudu bivšem oficiru JNA Veselinu Šljivančaninu za zločine počinjene nad hrvatskim zarobljenicima na Ovčari, farmi kod Vukovara, u studenom 1991, najavio je u utorak ICTY

ICTY će treću presudu u tome slučaju donijeti nakon što je razmotrio Šljivančaninov zahtjev za revizijom pravomoćne presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog pomaganja u likvidaciji 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari.


Negdašnji načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA prvostupanjskom je presudom 2007. osuđen na pet godina zatvora te je odmah pušten na slobodu jer je izdržao veći dio kazne.

No u svibnju 2009. žalbeno vijeće prihvatilo je žalbu tužiteljstva i pravomoćnom presudom povećalo mu kaznu s pet na 17 godina zatvora zbog pomaganja u likvidaciji hrvatskih zarobljenika 21. i 22. studenog 1991.

Obrana Šljivančanina, jednog od pripadnika tzv. vukovarske trojice, zatražila je, a žalbeno vijeće prihvatilo preispitivanje pravomoćne presude na temelju iskaza svjedoka Miodraga Panića koji, po tvrdnjama obrane, Šljivančanina oslobađa optužbe za ubojstva ratnih zarobljenika.

To je prvi put da je ICTY prihvatio zahtjev za preispitivanje pravomoćne presude, što je, po Tribunalovu statutu, posljednji pravni lijek u nekom postupku. Obrana Veselina Šljivančanina  nakon toga u listopadu je od žalbenog vijeća zatražila da revizija njegove pravomoćne presude ne rezultira kaznom većom od šest godina zatvora.

Što se tiče druga dva pripadnika tzv. vukovarske trojice, zapovjednik Operativne grupe Jug JNA Mile Mrkšić osuđen je na 20 godina, a kapetan JNA Miroslav Radić oslobođen je optužbe.