BROJNE POVLASTICE

Koliko će Sarkozy koštati Francusku?

09.05.2012 u 15:47

Bionic
Reading

Nicolas Sarkozy, koji je u nedjelju izgubio utrku za drugi predsjednički mandat, stajat će državu 5.250 eura na mjesec koliko primaju bivši šefovi država, a imat će i brojne povlastice, no bude li član ustavnog vijeća, primat će svaki mjesec još 11.500 eura neto, pišu u srijedu francuski portali

Bez obzira na to što odluči činiti kada preda predsjedničke ovlasti svome nasljedniku, Sarkozy neće biti u novčanoj stisci, piše Challenges.com.

Uživat će povlastice koje pripadaju, prema zakonu, bivšim šefovima države. Primat će godišnju bruto naknadu od 63.000 eura ili 5.250 eura mjesečno, bez obzira na to koliko je predsjedničkih mandata odradio.

Sarkozy bi mogao biti član ustavnog vijeća i za to dobivati još 11.500 eura na mjesec. Ustavno vijeće najviše je državno tijelo koje se brine za poštivanje ustava i svi bivši predsjednici imaju pravo u njega biti imenovani.

Izabrani predsjednik, socijalist Francois Hollande obećao je ukinuti takvu odredbu, no ako je odobri odobri parlament, ona neće biti retroaktivna, što znači da u međuvremenu Sarkozy može primati naknadu.

Osim toga, francuska država bivšim predsjednicima jamči posebne materijalne povlastice. Na raspolaganju im je 'namješten i opremljen stan', policijska zaštita, vozilo s dva vozača i suradnici (pomoćnici, tajnici).

Udruga Mirovinska zaštita koja se bori za cjelovitu reformu francuskog mirovinskog sustava ističe da bivši predsjednici zbrajaju imovine ostvarenim drugim političkim mandatima koje su odradili u karijeri što im omogućuje zakon iz 1995. godine. Tako će Sarkozyju pripadati i mirovina koju je stekao kao parlamentarni zastupnik te kao gradonačelnik grada Neuilly-sur-Seine, piše Blog.bforbank.com.

Udruga je nedavno izračunala mirovine dvojice živućih bivših predsjednika. Jacques Chirac mjesečno prima 31.000 eura bruto, a Valery Giscard d'Estaing oko 30.000 eura bruto na mjesec.

Osim toga, Nicolas Sarkozy moći će besplatno putovati zahvaljujući posebnim kartama bez ograničenja koje će mu izdati nacionalna aviokompanija Air France u business klasi te SNCF (francuske željeznice), a povlastice će imati i za putovanja u inozemstvo.

Ukupno, godišnji financijski troškovi svakog bivšeg šefa države možda dosežu čak i 1,5 milijuna eura, ističe u svojoj knjizi 'Državni novac' zastupnik Rene Dosiere, prenosi portal Challenges.fr.