PALA SJEKIRA U MED

Kolike su plaće Josipovićevih savjetnika?

Bionic
Reading

Od svih položaja u vrhu državnoga hranidbenog lanca, najprimamljivije je raditi u Uredu predsjednika Republike. Takav zaključak neizostavno se nameće nakon objave imovinskih kartica zaposlenika Pantovčaka

Kako navodi Slobodna Dalmacija plaće Josipovićevih suradnika su, u prosjeku, neznatno ispod ranga ministarskih primanja, a razina odgovornosti im je u odnosu na Vladu posve minorna. 

Nisu izvrgnuti pritisku građana ili interesnih grupa, lišeni su brige za socijalne tenzije u zemlji, rasterećeni su permanentne pažnje medija i donošenja nepopularnih odluka, a putovati po svijetu mogu puno češće, i to posve turistički, uz ugodne smiješke na protokolarnim prijamima.

Mandat im, k tome, traje godinu dulje od kolega s Markova trga (pet godina, jednako kao i predsjedniku Republike) pa su im povlastice u odnosu na ministarske ili zastupničke veće i u vremenskom smislu. 

Predstojnik Ureda predsjednika Joško Klisović ima, na primjer, istu plaću kao i ministar Ivan Šuker, čovjek koji sjedi u trenutačno najvrelijoj fotelji u zemlji i muku muči s krpanjem sve dubljih proračunskih rupa. 

Klisović prima neto plaću od 19.966 kuna, dok pročelnica Josipovićeva kabineta Danica Juričić mjesečno ima 18.200 kuna, što je malo ispod prosjeka primanja svih ministara u Vladi, koji iznosi 19 tisuća kuna. 

Zrinka Vrabec-Mojzeš, savjetnica predsjednika Republike za društvene djelatnosti, ima primanja od 17.500 kuna, jednako kao i Zlatko Gareljić, Josipovićev 'obrambeni savjetnik'. 

Mjesečna primanja Saše Perkovića i Siniše Tatalovića, savjetnika za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku, neznatno su veća od 17 tisuća kuna, što je još uvijek više od prosjeka plaće saborskih zastupnika, koji iznosi 16.972 kune.